Linkovi

Iranski nuklearni program (24/6/03) - 2003-06-23


Predsjednik George Walker Bush je rekao da svi trebaju biti zabrinuti zbog iranskog programa nuklearnog naoružanja.

"Međunarodna zajednica mora se udružiti kako bi Iranu bilo vrlo jasno da nećemo tolerirati izradu nuklearnog naoružanja," kazao je predsjednik.

Na sastanku skupine G-8, skupine vodećih industrijskih zemalja, predsjednik Bush je rekao, “vodili smo dobru raspravu o tom pitanju, s gotovo univerzalnom suglasnošću da moramo surađivati kako bi se spriječilo Iran u razvoju nuklearnog naoružanja.”

Prema izvješću Direktora Medjunarodne agencije za atomsku energiju Mohameda El Baradeija, Iran nije ispunio svoje obvezu prema ovoj agenciji da prijavi procesiranje, uporabu i skladištenje nuklearnog materijala. Tijekom 1991. godine Iran je uvezao dvije tone uranovih spojeva, a da to nije prijavio. Potom je Iran potajno procesirao dio tog urana. U oba slučaja, činjenica da Iran nije prijavio svoje aktivnosti predstavlja jasno kršnje sporazuma s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

Iran se gotovo i ne trudi negirati ono što je očevidno. Iranski ministar za atomsku energiju Gholamreza Agazadeh, u veljači je izjavio da Iran planira eksploatirati i osiromašiti uran. On je također identificirao i objekte koji su namijenjeni za ovu svrhu. Za zemlju tako bogatu naftom i prirodnim plinom, ovakve aktivnosti imaju smisla jedino u kontekstu programa razvoja nuklearnog oružja.

Iranska nastojanja da dođe do nuklearnog oružja posebno su opasna otkako je Iran najaktivnija država u podržavanju terorizma. Iran podupire Hamas, pored ostalih terorističkih grupa. Hamas je odgovoran za većinu samoubilačkih napada u kojima su, u protekle dvije godine, ubijene ili ranjene stotine Izraelaca. Hamas se obvezao da će uništiti Izrael te svako nastojanje na promidžbi izraelsko-palestinskog mirovnog sporazuma.

Američki državni tajnik Colin Powell upozorio je “da teroristi planiraju grozne zločine, pokušavajući se dokopati oružja za masovno uništavanje.” Da li bi iransko nuklearno oružje u tom slučaju bilo sigurno?

XS
SM
MD
LG