Linkovi

Sa širenjem depresije razvijaju se i nove metode liječenja (23/6/03) - 2003-06-23


Bez obzira na to tko ste i gdje živite, moguće je da ćete se barem jednom u životu suočiti s depresijom. Za određen broj ljudi koji pate od te bolesti vrlo je važno gdje se nalaze, prvenstveno zato što se način liječenja razlikuje u raznim dijelovima svijeta.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije oko 6 posto muškaraca i 10 posto žena pati od depresije u određenom jednogodišnjem razdoblju. Osjećaju simptome poput sumornosti, otežanog sna, te poteškoća u svakodnevnom funkcioniranju. Navedeni postoci još su veći uzmemo li u obzir pojavu depresije tijekom životnog vijeka.

U SAD-u, na primjer, oko 16 posto odraslog stanovništva bit će ozbiljno depresivno barem jednom u svome životu, prema novim istraživanjima objavljenim u časopisu Journal of the American Medical Association. Kathleen Merikangas, voditeljica znanstvenog rada s američkog državnog Instituta za duševne bolesti, kaže da je depresija globalna pojava te da predstavlja ozbiljniji problem nego što se uglavnom misli. "Teža depresija danas je vodeći uzrok onesposobljenosti stanovništva u svijetu. Premašila je srčane bolesti, koje su 1996. godine još bile glavni razlog invaliditeta".

Sukladno širenju depresije, razvijale su se i razne terapije. Lijekovi anti-depresanti, pokazali su se vrlo učinkovitim u borbi protiv te bolesti. Psihoterapija se također pokazala vrlo efektivnom, a liječenje se često provodikombinacijom ovih dviju metoda. Nerazvijene zemlje, međutim, u mnogo su nepovoljnijem položaju jer su anti-depresanti, kao i mnogi drugi lijekovi, nedostupni širem stanovništvu.

Ipak, postoje naznake da je psihoterapija sama po sebi vrlo uspješna metoda pri liječenju depresije. Paul Bolton, istraživač s John Hopkins Universitya u Baltimoru, objavio je u časopisu Journal of the American Medical Association dosad neviđene rezultate studije provedene u Ugandi. Naime, njegova ekipa pratila je 225 muškaraca kroz njihovu četveromjesečnu psihoterapiju, koristeći se standardnim mjerilom za depresiju. Na početku psihoterapije, 86 posto polaznika patilo je od simptoma ozbiljne depresije. Pri svršetku terapije taj se udio smanjio na svega 7 posto.

Smanjenje radne, odnosno ekonomske produktivnosti, još jedna je svagdašnja pojava vezana uz depresiju. Walter Stewart, u istom časopisu navodi da se zbog depresije u SAD-u godišnje izgubi čak 44 milijarde dolara zbog smanjenja produktivnosti. "Premda depresija nije najčesća bolest među zaposlenicima, vjerojatno je najodgovornija za gubitak produktivnosti. Taj gubitak je nevidljiv".

Međutim, Walter Stewart ističe da je liječenje depresije na radnom mjestu u Americi još uvijek rijetkost.

XS
SM
MD
LG