Linkovi

Pred papin posjet, policija u Banjoj Luci uhitila nekoliko osoba (226/03) - 2003-06-22


Pred današnji posjet pape Ivana Pavla drugog Banjoj Luci, policija srpskog entiteta Bosne i Hercegovine pritvorila je nekoliko osoba.

Sveti bi otac u Banju Luku trebao stići onešto prije deset sati u jutro, po lokalnom vremenu. Ovo je 101. papin put u inozemstvo.

Banjalučka je policija pretresla nekoliko kuća i stanova, za čije se vlasnike sumnja da planiraju omesti posjet svetog oca. Neki od uhićenih su, kako se sumnja, proteklih dana lijepili plakate i rasparčavali letke sa - za papu - neprijateljskim porukama.

Izvještajna agencija Republike Srpske nazvala je osobe koje su rasparčavale letke i plakate “ekstremnim nacionalistima.”

Osiguranje tijekom jednodnevnog papina boravka u zapadnoj Bosni održavat će oko četiri tisuće policajaca, uz podršku mirovnih snaga NATO saveza.

Cilj papina posjeta Banjoj Luci je promicanje međuvjerskog pomirenja.

Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, iz Republike Srpske je protjerano više od 700 tisuća Bošnjaka i Hrvata. U ratu je poginulo više od 200 tisuća građana Bosne i Hercegovine, iz svih etničkih skupina, dok je oko dva milijuna otišlo u izbjeglištvo.

XS
SM
MD
LG