Linkovi

Katolička crkva u SAD nastoji utvrditi efikasniji način otkrivanja i sankcioniranja pedofilije (22/6/03) - 2003-06-22


Odbor Američke biskupske konferencije koji istražuje slučajeve seksualnog zlostavljanja dječaka od strane svećenika priopćio je da je do sada uložen ogroman napor u reformiranju postupka otkrivanja ovakvih slučajeva, ali još uvijek predstoji dosta posla.

Nadbiskup Harry Flynn, čelnik istražnog tijela koje nastoji utvrditi postupak kako bi se slučajevi pedofilije brže otkrivali i sankcionirali, rekao je na današnjem skupu katoličkih biskupa u Saint Louisu da je tijekom 18-mjesečne istrage otkriveno još nekoliko stotina svećenika koji su bili krivi za takve prijestupe. Oni su – kako je dodao – uklonjeni sa položaja.

Ova uvjeravanja dolaze nakon prilično burnog tjedna, za vrijeme godišnjeg sastanka Biskupske konferencije u Saint Louisu. Događaj je zasjenila ostavka Franka Keatinga, čelnika neovisnog laičkog odbora koji istražuje slučajeve pedofilije. Frank Keating je neposredno pred ostavku izjavio da neki od čelnih katoličkih svećenika ne surađuju s istragom. Ponašanje nekih od biskupa, Frank Keating usporedio je s "ponašanjem Mafije".

XS
SM
MD
LG