Linkovi

Hulk (22/6/03) - 2003-06-22


Veliki, zeleni div iz serije stripova Marvel Comics, popularan još od šezdesetih godina, dolazi na veliki ekran u akcijskom filmu "Hulk", redatelja Anga Leeja. O filmu

"Ljutiš me, a, budi siguran, kad se naljutim - neću ti se dopasti" – upozorava glavni lik filma "Hulk. I - s pravom. Jer, nakon nezgode u laboratoriju, inače tih i povučen znanstvenik Bruce Banner kada se razljuti poraste do visine od pet metara. Ogromni mišići mu razderu odjeću i on postaje smaragdno zelen i praktički neranjivi Hulk.

Australski glumac Eric Banna tumači ulogu Brucea Bannera. Ali, za razliku od televizijske serije iz sedamdesetih, u kojoj je Hulka igrao mišićavi glumac Lou Ferrigno, sada je Hulk u potpunosti stvoren kompjuterom. Redatelj Ang Lee s "Hulkom" po prvi puta ulazi u žanr science fictiona. Do sada se ovaj redatelj, rodom s Tajvana, proslavio karakternim dramama, poput "Ice Storm" i "Sense and Sensibility", dok mu je akcijska fantazija, inspirirana azijskim borilačkim vještinama, "Crouching Tiger, Hidden Dragon" donijela Oskara za najbolji strani film. Kako bi liku Hulka, koji je čisti plod kompjuterskog imageinga, dao neku osobnost, sam redatelj je za animatore "odglumio" Hulkove pokrete.

"Za mene je to bilo poput psihoterapije: bio sam toliko pod stresom da kada mi se pružila prilika da malo hodam i ponašam se poput Hulka, odmah mi je bilo bolje. Nadam se da će i gledatelji Hulka doživjeti kao čitav film, a ne samo kao kompjutersku animaciju. Tako sam govorio i glumcima: razmišljajte ne samo o liku Hulka, nego i u vlastitom, unutrašnjem Hulku, koji čuči u svakom od nas. To je pitanje podsvijesti - da li ju prikrivamo ili puštamo da izađe van."

Eric Banna kaže da mu je otkrivanje svog vlastitog unutrašnjeg Hulka, kao skrivenog gnjeva spremnog da eksplodira, bilo podjednako glumački izazov koliko i introspekcijski doživljaj: "Otkriješ, na neki način, skrivene prečice do tih skloništa gnjeva u samom sebi. I, ustvari se točno sjećam trenutaka za vrijeme snimanja, kada sam osjećao da kopkam po tim vlastitim mračnim mjestima i da mi to postaje sve lakše, bez obzira glumim li svađu ili ne. Ne baš ugodan osjećaj; sva sreća da naučimo to držati dobro sakriveno."

Jennifer Connelly glumi znanstvenicu koja radi s Bruceom Bannerom i jedinu osobu koja, iz ljubavi prema njegovoj ljudskoj varijanti, pokušava razumjeti Hulka. Nick Nolte igra Hulkovog stvoritelja - ustvari, oca Brucea Bannera, čiji eksperimenti genetski izmijene njegovog sina i učine ga podložnim za transformaciju u Hulka, kada padne u gnjev. U manjim ulogama pojavljuju se Sam Elliott i Josh Lucas, a kraći cameo ima i prvotni Hulk, onaj s televizije - Lou Ferrigno.

XS
SM
MD
LG