Linkovi

Harry Potter i Velered feniksa (21/6/03) - 2003-06-21


Točno u ponoć, po lokalnom vremenu u knjižarama u desecima zemalja svijeta, počeo se prodavati peti roman o Harryju Potteru, "Harry Potter i Velered feniksa".

Za mnoge, ovo je kulturni događaj godine - pogotovo ako vam je recimo 12 godina, ili, pak, ako ste roditelj kojem djeca inače ne čitaju baš rado.

Kako piše International Herald Tribune, promocija novog romana britanske spisateljice J.K. Rowling u marketinškom smislu izvedena je izvrsno. Knjižare u Americi sinoć su bile otvorene dugo iza ponoći, pred njima su se stvarali redovi već u rane večernje sate, a u redovima su bili uglavnom oni koji ponoć rijetko dočekuju budni - mnogi od njih odjeveni poput Harryja Pottera i njegovih kolega-čarobnjaka iz škole Hogwarts. Kostimi iz filma mogli su se kupiti u trgovinama igračaka lanca Toys 'R' Us.

Cijena petog romana o Harryju Potteru - čije se objavljivanje s nestrpljenjem čekalo čak tri godine - je u Sjedinjenim Državama $29.99. Izdavačka kuća Scholastic objavljuje ga u tiraži od 8.5 milijuna primjeraka - za polovicu većoj no što je bila ona prethodnog romana o malom čarobnjaku.

******

Kako javlja CNN, jučer je ispred glavne gradske knjižnice New York Cityja, na Manhattanu, bilo prilično živo, uz stroge mjere sigurnosti. Iz blindiranog vozila - na očigled stotina fanova Harryja Pottera - izašla su dva naoružana stražara, koji su knjižnici isporučili prvi primjerak romana "Harry Potter i Velered feniksa", potpisan od autorice J.K. Rawling.

U zgradu je knjigu unio namještenik u bijelim rukavicama. "Takav se tretman predviđa samo u posebnim prilikama" - objasnio je direktor newyorške Gradske knjižnice Paul LeClerk.

"J.K.Rawling je izrazila želju da prvi primjerci budu poklonjeni newyorškoj knjižnici, kao izraz divljenja zbog izdržljivosti i hrabrosti građana Manhattana, nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001." - rekao je prvi čovjek izdavačke kuće Scholastic Richard Robinson.

Autoričina posveta glasi: "Građanima New Yorka, s ljubavlju i divljenjem."

Gradske knjižnice New York Cityja kupile su 1 200 primjeraka novog romana o Harryju Potteru, za svojih 85 podružnica.

"Najnoviji roman o Harryju Potteru, sa svojih 870 stranica, duži je od telefonskog imenika Manhattana" - primjećuje novinar International Herald Tribunea.

XS
SM
MD
LG