Linkovi

'I promijenjeni zakon neprihvatljiv' - Državno tajništvo ponovno kritizira Belgiju (21/6/03) - 2003-06-21


Američko Državno tajništvo kritički se osvrnulo na jučerašnju odluku belgijskih vlasti da promijene neke odredbe zakona o ratnim zločinima, prema kojem su se u toj zemlji mogli pokretati sudski postupci i protiv stranih državljana, optuženih za kršenje međunarodnog ratnog prava.

Glasnogovornik Državnog tajništva Philip Reeker izjavio je da je ovaj belgijski zakon za Sjedinjene Države još uvijek neprihvatljiv, te da ga treba u potpunosti ukinuti. “I promjenjena je verzija neprihvatljiva, odnosno neopravdana” – rekao je gospodin Reeker.

Prema zakonu, za kršenje međunarodnog prava može se optužiti ne samo belgijski građanin, već i državljanin strane zemlje. Zahtjevi za pokretanje sudskog postupka podnešeni su - od strane jedne maoističke skupine - protiv predsjednika Busha, britanskog premijera Blaira, te čelnika Pentagona Donalda Rumsfelda, i to zbog navodnih kršenja međunarodnih normi u Iraku.

Prema novoj verziji zakona, sudski će se spis po zaprimanju poslati u zemlju čiji je tuženi državljanin.

Glasnogovornik State Departmenta Philip Reeker tvrdi da i prema odredbama promijenjenog zakona američki državni dužnosnici mogu biti predmet politički motiviranih sudskih progona, prilikom puta u Belgiju, a – kako je rekao – “pravne komplikacije stvaraju se i na domaćoj sudskoj sceni.”

XS
SM
MD
LG