Linkovi

Masovne grobnice Iraka (21/6/03) - 2003-06-21


Otkako je koalicija, na čelu sa Sjedinjenim Državama, oslobodila Irak od diktatora Saddama Husseina, u masovnim grobnicama širom zemlje pronađene su tisuće tijela. Palača koja je nekad pripadala jednom od Saddamovih agenata sigurnosti, postala je privremeno mjesto žalovanja za Iračane čiji su najbliži nestali tijekom godina terora zbačenog diktatora. Odbor za oslobođenje zatvorenika pomaže obiteljima da otkriju što se dogodilo sa stotinama tisuća ljudi, koje su ubili Saddamovi odredi za likvidaciju.

Brat Layle Abdulhussein, Faud, nestao je 1981. godine. "Bio je student na pravnom fakultetu, jedan od najboljih na svojoj godini," kaže Layla. "Jednoga dana, otišao je u džamiju i nikada se nije vratio. Tri godine kasnije, tajna policija je došla u našu kuću i rekla nam da mu ne bismo trebali pripremati pogreb. Nije nam bilo dozvoljeno da išta pitamo. Ne vjerujem da je moj brat još uvijek živ," kazala je Layla Abdulhussein. "Želim samo znati što mu se dogodilo i nadam se da ćemo naći njegove posmrtne ostatke tako da ga možemo pokopati u Najafu." Jednako koliko su tužne, priče poput njezine su i uobičajene u post-Saddamovskom Iraku.

Međutim, kao što je rekao Paul Bremer, američki civilni upravitelj u Iraku, oblaci straha u toj zemlji su raspršeni. Koalicijske snage, kaže gospodin Bremer, pomažu Iračanima u ponovnom uspostavljanju reda.

"Uspostavili smo kontrolu nad Irakom. Vratili smo opskrbu vodom i električnom energijom, a trudimo se poboljšati temeljne službe u čitavoj zemlji. Iračka policija ponovno djeluje i vrši zajedničke ophodnje s koalicijskim vojnim snagama. Većina ministarstava na neki način ponovno radi, neka od njih u svojim ranijim zgradama, a druga u privremenim objektima," kaže Paul Bremer.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld o tome je rekao: "To je zadatak koji zahtijeva i vremena i strpljenja; koji se obavlja metodom pokušaja i pogreški. No, jedno je sigurno: svjetskoj zajednici je jako važno da Irak uspije; jer, ako Iračani uspiju izgraditi slobodnu zemlju na ruševinama tiranije Saddama Husseina, učinak na regiju i na čitav svijet mogao bi biti vrlo značajan."

XS
SM
MD
LG