Linkovi

Mature i promocije diplomanata - u američkom stilu (22/6/03) - 2003-06-21


U ovo doba godine mnogim se studentima iskazuje počast povodom maturiranja i diplomiranja. Proljeće i ljeto radosno je vrijeme za maturante i diplomirajuće studente. U gimnazijama i fakultetima diljem Amerike održavaju se svečanosti kako bi se odalo priznanje tim studentima. Tim se prigodama često čuju školski i crkveni pjevački zborovi, te brojni drugi glazbenici. Ponekad studenti sami sastave skladbu i zapjevaju.

Matura, odnosno diploma, sa sobom nosi mnoge tradicionalne običaje. Na svečanosti, maturanti i diplomanti nose posebne akademske odore s četvrtastim kapama s ravnim vrhom. Na kape se studenti potpišu, upišu datum mature ili ime svoje djevojke ili dečka, a mnogi nešto i nacrtaju. Pred kraj svečanosti studenti zajedno bacaju kape u vis, u znak radosti, a gosti i uzvanici mogu ih ponijeti sa sobom po želji.

Pred kraj godine mnoge gimnazije i fakulteti objavljaju godišnjak, knjigu fotografija svih studenata s uspomenama na proteklu školsku godinu. Na nekim fakultetima studenti, profesori, roditelji i ostali gosti kreću se u hodu prema mjestu održavanja svečanosti. Takav je običaj, primjerice, na sveučilištu Brown u saveznoj državi Rhode Island, gdje se prošli mjesec povorka od oko 6 tisuća ljudi kretala po kompleksu sveučilišta, uz odjeke gajda i bubnjeva. Predstavljanje počasnih diploma također je tradicija na sveučilištu Brown, kao i na mnoštvu ostalih američkih sveučilišta. Te specijalne diplome predaju se zaslužnima za izvrsnost u radu na područjima poput umjetnosti, znanosti, ili javnih službi.

Predaja diploma maturantima i diplomantima poseban je trenutak. Običaj je da studenti jedan po jedan prođu preko pozornice gdje im se uručuje diploma. Članovi obitelji i prijatelji podržavaju ih uzvicima radosti, a tradicionalnu glazbu svira orkestar.

Na svečanostima često govore razne ličnosti iz društvenog života, poput znanstvenika, glumaca, glazbenika, umjetnika, i poslovnih ljudi. U niz godina na raznoraznim fakultetima govorili su političari te mnogi američki predsjednici uključujući predsjednika Kennedya, Johnsona, i George Busha mlađeg. Diploma označava kraj jednog razdoblja života, ali isto tako predstavlja početak jednog novog života.

XS
SM
MD
LG