Linkovi

Na zahtjev Amerike, ujednačavanje EU putovnica (22/6/03) - 2003-06-21


Iza preporuke šefova država i vlada članica Europske Unije o harmonizaciji europskih putovnica stoji veliki posao, dosta problema i odgovor hoće li od listopada iduće godine stanovnici Unije i dalje ulaziti bez vize u Sjedinjene Države.

Europska unija neće uvoditi europski pasoš jer je putovnica simbol nacionalnig identiteta no, sudeći prema odluci šefova država i vlada na summitu u Porto Carrasu, putne će isprave građana svih Unijinih članica sadržavati jednake elemente i sustave zaštite.

Do jeseni ove godine sve bi putovnice izdate u Europi trebale biti osposobljene za kompjutorsku provjeru, a za godinu dana svaki bi važeći dokument sadržavao chip s biometrijskim podacima, skaniranu šarenicu oka vlasnika pasoša i elektronski obrađene otiske prstiju.

Uvjet da građani Unije i dalje bez viza ulaze u Sjedinjene Države (jedina Unijina članica čiji stanovnici trebaju vize je Grčka) jeste da u idućoj godini, najkasnije do 24. listopada, svaki pasoš sadrži biometrijske podatke, dakle skanirani iris i otiske prstiju. U protivnom, za putovanje u Sjedinjene Države zahtijevati će se viza, ona će nositi informaciju koju stara putna isprava nema, dakle tražene biometrijske informacije.

Nove hi-tech putnovnice i njihova stroža provjera, kao i viši standardi zaštite, harmonizacija podataka i kvalitete na eurpskoj razini dio su sporazuma sa Sjedinjenim Državama, doprinos Unije u sprečavanje širenja terorizma striktnijim, bržim, diskretnijim i efikansnijim nadzorom putnika.

Europska Komisija najavila je da će do kraja ove godine državama – članicama ponuditi nacrt propisa za unošenje novih elemenata u putovnice svih država, znači ono "harmonizirano rješenje" koje su potvrdili lideri Unijine petnaestorice.

Pojačavanje zaštite putovnica tehnološkim dostignućima ima jak razlog - europski su pasoši popularni kod krivotvoritelja. Belgija je, primjerice, došla na "crnu listu" spoznajom da su afganistanskog lidera Massouda ubili atentatori s ukradenim belgijskim dokumentima. Europska Unija razmišlja da ove iste biometrijske podatke iz putovnica njezinih građana stavlja u vize osoba što ulaze u Europsku uniju kako bi se i na taj način spriječili šverc i trgovina ljudima.

Broj "ilegalaca" na prostoru Unije mjeri se godišnje stotinama tisuća.

Lideri država članica EU potvrdili su investiranje 140 miliuna eura u istraživanje i razvoj biometrijske identifikacije, za potrebe izdavanja novih potuvnica. Koliko su sredstva relativna stvar - podsjećam samo da je veliku reklamu doživjela odluka Unije o povećavanju izdvajanja za Zapadni Balkan - iznos dvogodišnjeg dodatka za pet država ravan je potpori projektima koji će europske putne isprave učiniti teškima za krivotvorenje, a vlasnicima putovnica osigurati lakšu identifikaciju. Možda i neželjeno zabijanje nosa države u privatnost građana, kako se plaše neke ne-vladine udruge koje prate poštivanje ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG