Linkovi

Rasni neredi u gradiću Benton Harbor (20/6/03) - 2003-06-20


Bostonski Christian Science Monitor opširno piše o burnim rasnim neredima u Michiganu, u gradiću Benton Harbor, koji traju već nekoliko dana. U pozadini tih rasnim nemira, piše Monitor, leži 'priča o dva grada', odijeljena mostom za koji mnogi kažu da je najduži na svijetu. Premda je rijeka St. Joseph potpuno prosječna, dva gradića na nasuprotinim obalama ne mogu biti više različita. St. Joseph je bjelački, bogat i konzervativan; Benton Harbor je crnački, i siromašan s prosječnim prihodom zaposlenog stanovnika od 17 tisuća dolara godišnje, što je negdje oko granice siromaštva. Osim trajnog nezadovoljstva, nemiri su izbili kada je policija u spektakularnom progonu slučajno ubila jednog prolaznika u Benton Harboru. Kako piše Monitor, tamošnji stanovnici kažu da ih se tretira kako da su svi trgovci drogama, kriminalci i propalice.

Druga rasna tema dolazi s naslovnice Washington Posta, a govori o akademskom pristupu temi "bjelaštva" i privilegiranosti. Kažemo, akademskom, jer se radi o nastavi jednog kolegija na Sveučilištu Massachusetts, gdje studenti uče kroz vlastite primjere i ono što vide u svojoj svakidašnjici, kako prepoznati privilegiranost. Riječ je o bijelcima, koji uče kako prepoznati da su privilegirani. Relativno novi kolegij izvor je velikih kontroverzi, piše Post, kao i kritika s gotovo svih strana akademoskog sociološkog spektra.

I, za kraj pregleda tiska - opet Christian Science Monitor. Taj list piše vrlo dugu ispravku vlastitog članka o jednom britanskom parlamentarcu, za koga se tvrdilo da je služio bivšem iračkom režimu. Monitor je, naime, ustanovio da su dokumenti na osnovu kojih je njihov novinar ustvrdio da je George Galloway primio od režima Saddama Husseina oko 10 milijuna dolara tijekom 11 godina, gotovo sigurno falsifikati. Tinta zasigurno nije starija od nekoliko mjeseci, tvrde stručnjaci, kojima je Monitor dao dokumente na analizu i verifikaciju.

XS
SM
MD
LG