Linkovi

Kuzmanovich: Očekujem ukidanje zabrane za dan-dva (20/6/03) - 2003-06-20


Američki predsjednik je krajem prošlog mjeseca izdao izvršnu zapovjed koja američkim državljanima zabranjuje pružanje pomoći osobama koje ugrožavaju regionalnu stabilnost i sprečavaju primjenu mirovnog procesa na području bivše Jugoslavije.

Na popisu je oko 200 osoba iz bivših jugoslavenskih republika, a među njima su i svi haaški optuženici. Njih na Tribunalu – uz odvjetnike iz drugih zemalja - brani i 37 američkih odvjetnika. Po objavi ove odredbe, američki odvjetnici morali su prestati zastupati svoje klijente, jer u protivnom krše savezni zakon. Što je to u praksi značilo za jednog od njih, Toma Kuzmanovicha?

“Pretpostavljam da će ova situacija biti riješena u roku od dan-dva. Vjerojatno će se izdati jedna dozvola za sve američke odvjetnike koji zastupaju optužene na haškom Tribunalu, a koja će vrijediti retroaktivno. Očito radilo se o neželjenoj, neplaniranoj posljedici jedne izvršne odredbe” – rekao je za Glas Amerike Tom Kuzmanovich, odvjetnik tvrtke Hinshaw & Culbertson iz Milwaukeeja.

Hrvatska izvještajna agencija HINA navodi izjavu američkog odvjetnika Luke Mišetića, jednog od odvjetnika Ante Gotovine, koji je izjavio da je američko Ministarstvo financija, u čijoj je nadležnosti ovaj problem, već ukinulo zabranu koja se odnosi na američke odvjetnike koji zastupaju haaške optuženike.

Tom Kuzmanovich, koji na haaškom Tribunalu zastupa Zdravka Mucića, bosanskohercegovačkog Hrvata koji je osuđen za ratne zločine, rekao je da još nije primio ovu obavijest.

Klijent Toma Kuzmanovicha, Zdravko Mucić, je odslužio više od dvije trećine kazne od 9 godina zatvora. Tom Kuzmanovich podnio je u ime svog klijenta zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu. Tribunalovo ročište na kojem će se raspravljati o tom zahtjevu održava se u utorak, 24. lipnja. Upitan o svrsi ove zabrane, Tom Kuzmanovich kaže: "Pretpostavljam da je svrha te odredbe da se vidi odakle stižu novci, tko financijski pomaže optuženima. Međutim, mene, odnosno moju firmu, kao i većinu mojih kolega, plaćaju Ujedinjeni narodi, a ne optuženici ili njegovi prijatelji."

XS
SM
MD
LG