Linkovi

Prepreke na putu do mira na Srednjem istoku (20/6/03) - 2003-06-20


Nakon niza terorističkih napada s ciljem uništenja izraelsko-palestinskog mirovnog procesa, američki predsjednik Geroge Bush je izjavio da se "slobodni svijet i oni koje vole slobodu i mir moraju odlučno obračunati s Hamasom i ubojicama". Američki predsjednik je izjavio da se rješenje za izraelsko-palestinski sukob može postići. "Moja je procjena da postoje ljudi koji žele da mir zaživi i postoje oni koji to ne žele. A mi koji želimo da mir zaživi, moramo spriječiti ovakve kao što je Hamas da ga sabotiraju".

Američki državni tajnik Colin Powell jasno je dao do znanja zašto Hamas ne zaslužuje ničiju podršku. "Hamas je vodeća prepreka miru. Zajedno s palestinskim Islamskim Jihadom i Brigadama mučenika al-Aqse, Hamas nastavlja svoje destruktivne napade na Izarel. Mi moramo osuditi ova ubijanja na najoštriji način. Ona samo odgađaju dan kad će doći do palestinske neovisnosti. Svi oni koji vole mir moraju također osuditi ova ubojstva".

Hamas ubija Palestince, Izraelce i građane drugih zemalja, uključujući i Sjedinjene Države. I namjerno dovodi u opasnost Palestince, skrivajući naoružane teroriste među civilima. Hamas i druge terorističke organizacije predugo su djelovale gotovo nekažnjeno unutar teritorija pod palestinskom samoupravom. Vrijeme je da im se tamo onemogući utočište, izjavio je glasnogovornik američkog državnog tajništva Richard Boucher. "Predsejdnik Bush je jasno dao do znanja da palestinske vlasti moraju osnovati snage sigurnosti koje će moći preuzeti kontrolu nad tim područjem, koje će moći poraziti teroriste – koji žele odbaciti stvaranje neovisne palestinske države".

I dok palestinske vlasti nastavljaju ispunjavati ove obveze, Sjedinjene Države su pozvale Izrael da nastavi s demontiranjem naselja, kako bi i na taj način podržao premijera Mahmouda Abbasa i njegovu novu vladu i kako bi poštovao život i dignitet palestinskog naroda...Hamas i drugi palestinski teroristi žele uništiti Izrael i nadu Palestinaca za bolju budućnost. Stvarni cilj njihova terorizma jesu izgledi za demokratsku Palestinu koja bi živjela u miru s Izraelom.

XS
SM
MD
LG