Linkovi

Harry Potter na znanstveni način (20/6/03) - 2003-06-20


Dolazak najnovije knjige iz serije o tinejđerskom čarobnjaku Harryju Potteru, koja se počinje prodavati u subotu, točno u ponoć, popraćen je uobičajenim uzbuđenjem. Knjižare planiraju večernje zabave uoči početka prodaje, a trgovine se opskrbljuju memorabilijama poput: plastičnog mača Gryffindora, magičnim bombonima, čarobnjačkim satom za šah, akcijskim figurama, da i ne spominjemo kompjuterske igre vezane uz Hogwarts.

No, za one koje vole intelektualniji pristup dječjim pričama, tu je i marksistička analiza čarobnjačke škole Hogwarts i klasnih privilegija. Naravno, i ne samo marksistička. Čitavo izobilje filozofskih i teoloških pogleda i analiza svijeta Harryja Pottera bit će izneseno na simpoziju "Nimbus 2003", prvom međunarodnom akademskom skupu posvećenom toj temi, koji će biti održan slijedeći mjesec, u Orlandu, na Floridi.

Broj sudionika s raspravama je već sada dostigao pet stotina, a prijave se još primaju. Prema riječima Penny Linsenmayer, odvjetnice iz Houstona i jedne od organizatora simpozija, mnoga učena imena kroz svijet Harryja Pottera žele raspravljati o širim temama – recimo, odnosi spolova, pitanja rada i klase u modernom zapadnom društvu i slično. Nekoliko desetaka autora prijavilo je radove koji govore o utjecaju Jane Austin na seriju o Harryju Potteru, dok će ih gotovo isto toliko vršiti razne komparativne analize pravosuđa i sudstva u svijetu čarobnjaka. Prijavljeni autori dolaze praktički sa svih strana svijeta.

Ovih dana u knjižare dolazi i knjiga o filozofiji svijeta Harryja Pottera, u izdanju kompanije Open Court Publishing, koja je objavila iste takve knjige i o filmovima serije Matrix, te televizijskim serijama "Buffy, krvnica vampira" i "Seinfeld". Već ranije objavljeno je nekoliko akademskih studija o Harryju Potteru. Recimo, "The Irresistible Rise of Harry Potter", marksistička analiza serije i njezine popularnosti iz pera britanskog znanstvenika Andrewa Blakea; te dvije kompilacije znanstvenih radova, koje su objavili Sveučilište Michigan i Sveučilište Missouri.

XS
SM
MD
LG