Linkovi

Maratonsko pranje oštećuje zube (20/6/03) - 2003-06-19


Ukoliko četkicu za zube koristite ne baš revno i uvijek vrlo kratko, evo jedne vijesti koja će vas razveseliti. Maratonsko pranje zuba oštećuje zube! Tako barem tvrde znanstvenici sa sveučilišta Newcastle u Britaniji. Serija višesatnih testova pokazala je da pranje zuba koje traje više od dvije minute može oštetiti desni, pogotovo ukoliko se četkicom vrši jaki pritisak na zubno meso.

«Prijeđete li dvije minute, bolje je da stanete, ukoliko želite očuvati zdravlje zuba,» kaže Peter Heasman, profesor periodontologije sa sveučilišta Newcastlea. Profesor Heasman, čiji je fakultet prije tri godine upozorio da tek svaki treći Britanac koristi četkicu za zube kako treba, posebno upozorava da treba uvježbati odgovarajući pritisak pri korištenju četkice. Kako kaže, najbolje je postići pritisak od 150 grama, koliko otprilike teži jedna naranča. Ukoliko niste sigurni kakav pritisak koristite, potražite savjet kod zubara, poručuje profesor Heasman.

Preporuke profesora Heasmana temelje se na istraživanju, koje je pratilo navike pranja zuba kod 12 osoba u razdoblju od četiri tjedna. U tom vremenu, ispitanici su isprobali 16 različitih načina pranja zuba, koristeći električne četkice za zube, koje su bile priključene na računalo. Na temelju mjerenja naslaga na zubima prije i poslije pranja zuba, znanstvenici su zaključili da se naslage uklanjaju to bolje, što se duže i jače koristi četkica – no, ne preko dvije minute. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu «Journal of Clinical Periodontology».

XS
SM
MD
LG