Linkovi

Jake mjere sigurnosti pred summit EU u Solunu (19/6/03) - 2003-06-19


Europski lideri već su se počeli okupljati u Porto Carrasu u blizini Soluna, gdje će u iduća tri dana uz ostale, raspraviti i ovog trenutka najkontroverzniju europsku temu, prijedlog prvog europskog Ustava.

Summit će se održati uz do sada neviđene sigurnosne mjere kojima su grčke vlasti prilaze Porto Carrasu izolirale s kopna, mora i zraka. Europske lidere osigurava 15 tisuća policajaca i oko 4 tisuće vojnika. Izborom Porto Carrasa, zabačenog turističkog naselja na poluotoku Chalkidiki u Egejskom moru, stotinjak kilometara udaljenom od Soluna, Grčka se nada da će odbiti ne samo teroriste nego i nasilne antiglobaliste. Policija u Solunu očekuje oko 60 tisuća demonstranata.

Summit kojim se završava šestomjesečno grčko predsjedanje Unijom, mogao bi biti uvertira u nove prepirke oko teksta prvog europskog Ustava. Nacrt budućeg ustava predstavit će bivši francuski predsjednik Valery Giscard d'Estaing, predsjednik konvencije delegata iz 15 sadašnjih i 10 budućih članica Unije koji su na prijedlogu radili proteklih godinu i pol. Nacrtom Ustava predviđene su bitne izmjene u funkcioniranju i institucijama Unije. Predlaže se ukidanje rotirajućeg predsjedništva i uvođene funkcije predsjednika kojeg bi sefovi država i vlada birali na dvije i pol godine.

Prijedlog Ustava već je izazvao podjele i doveo do tenzija između velikih i malih država kao i onih koji žele veću vlast u Bruxellesu i zemalja koje se zalazu da nacionalne vlade i dalje imaju svu vlast u svojim rukama. Nezadovoljstvo nacrtom Ustava izrazile su Španjolska, Francuska i Velika Britanija.

Osim o Ustavu, predsjednici država EU na summitu će raspravljati o ilegalnim migracijama, vanjskim granicama Unije, Bliskom Istoku, Iraku, oružju za masovno uništenje, međunarodnom terorizmu, i odnosima s Amerikom. Zadnjeg dana summita sastat će se predsjednicima država zapadnog Balkana. Predsjednici Hrvatske, BiH, SiCG, Makedonije i Albanije od lidera EU očekuju jasan stav da će svih pet država biti primljeno u Uniju kada ispune političke i ekonomske kriterije za članstvo.

XS
SM
MD
LG