Linkovi

Latinoamerikanci i službeno najbrojnija manjina u SAD (19/6/03) - 2003-06-19


Los Angeles Times na naslovnici donosi napis o tome kako su Latinoamerikanci postali i službeno najbrojnija manjinska skupina u Sjedinjenim Državama. Direktor saveznog američkog ureda za popis stanovništva Louis Kincannon je izjavio da "službene procjene američkog stanovništva ukazuju na to da su osobe rođene u latinoameričkim zemljama najveća manjina u zemlji". Govoreći na skupu Amerikanaca južnoameričkog podrijetla na Floiridi, on je rekao kako je to važan događaj, koji je - po njegovim riječima - "rezultat dinamičnog demografskog rasta, što je vitalno za američku budućnost". U srpnju prošle godine, hispaničko stanovništvo u Sjedinjenim Državama brojalo je trideset osam milijuna i osamsto tisuća, što predstavlja povećanje od skoro deset posto u odnosu na popis iz 2000. godine –piše jutrošnji Los Angeles Times.

U Bostonu, današnji Christian Science Monitor objavljuje tekst o tome kako nakon desetljeća komunističke vladavine manastiri u Srbiji doživljavaju “pravu renesansu”. “Zvijezde sjaju iznad manastira Dečani dok monasi u crnim haljama žurno idu dvorištem i kroz drvena vrata ulaze u Crkvu Vaznesenja. Okupljaju se u tami i počinju s molitvom. Ustajući davno prije svitanja, ovim monasi provode život radeći i moleći se, život koji se vrlo malo izmijenio u odnosu na četrnaesto stoljeće” – piše ovaj bostonski list. Još samo prije jednog desetljeća takav način života bio je gotovo odumro. Gotovo pola stoljeća komunizma u bivšoj Jugoslaviji prekinulo je dolazak novih monaha. I sad kad je došlo do svojevrsnog oživljavanja manastira, to vidimo ne samo u Dečanima, već i drugim dijelovima, Srbije, Crne Gore, Makedonije i nekim dijelovima Bosne i Hercegovine – piše Christian Science Monitor.

Chicago Tribune donosi u današnjem izdanju napis o početku nove sezone popularne televizijske serije Sex and the City. Šesta sezona ove serija kablovske televizijske mreže HBO bit će ujedno i posljednja, što njene vjerne gledatelje skoro baca u očaj. Dvanaest novih epizoda zaopočet će se prikazivati u nedjelju. Ogromni uspjeh serije začudio je i same autore i glumce. Glumica Kristian Davies priznaje da nikad nije očekivala da će Sex and the City dostići ovakvu gotovo kultnu razinu među američkim tv-gledateljima. "Jednostavno nisam mislila da bi bilo koga u Iowi bilo briga za žene u gradu New Yorku" – rekla je u gospođa Davies. Međutim, već tijekom treće sezone junakinje ove serije su se pojavile na naslovnici magazina Time – podsjeća nas Chicago Tribune.

XS
SM
MD
LG