Linkovi

Uhićen glavni savjetnik Saddama Husseina (19/6/03) - 2003-06-19


Američke snage u Iraku tvrde da su uhitile Abida Hamida Mahmuda, jednog od čelnih savjetniak bivšeg iračkog diktatora Saddama Husseina.

Abid Hamid Mahmud, koji je uhićen u ponedjeljak, nalazi se na četvrtom mjestu popisa traženih čelnika režima Saddama Husseina, koji su objavile američke okupacione vlasti.

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer izjavio je da je uhićenje Abida Hamida Mahmuda "važan događaj".

Gospodin Mahmud bio je osobni tajnik i savjetnik Saddama Husseina. Na američkom popisu traženih funkcionara bivšeg režima viša mjesta zauzimaju jedino Saddam Hussein i njegova dva sina.

Američki se dužnosnici nadaju da će im Abid Mahmud dati informacije o iračkom oružju za masovno uništavanje. Proljetos, predsjednik George Bush je u više je navrata tvrdio da je iračko biološko i kemijsko naoružanje glavni razlog za intervenciju međunarodne koalicije. Do sada u Iraku takvo oružje nije pronađeno.

******

Američki predsjednik George Bush odbacio je navode da je britanski prmijer Tony Blair preuveličavao opasnost koja prijeti od iračkog oružja za masovno uništavanje.

Američki je predsjednik ustvrdio kako to 'jednostavno nije istina' i da se gospodin Blair oslanjao na 'vrlo solidne obavještajne podatke' glede iračkih programa naoružanja.

Sa svoje strane, britanski je premijer izjavio pred parlamentom da je Saddama Hussein predstavljao prijetnju Strednjem istoku i cijelom svijetu, u trenutku kad su američke i britanske snage izvršile invaziju na Irak.

XS
SM
MD
LG