Linkovi

Predsjednička odluka zabranjuje američkim odvjetnicima da brane haaške optuženike (19/6/03) - 2003-06-19


Predsjednička odluka namijenjna otežavanju djelovanja osoba koje sprečavaju mirovni proces na Balkanu, uključujući i sve optužene za ratne zločine, privremeno je zaustavila američke odvjetnike u haaškom Tribunalu.

Američki odvjetnici u haaškome Tribunalu za ratne zločine privremeno su zaustavljeni u radu – dok ne dobiju tumačenje odluke predsjednika Georgea Busha donesene 28. svibnja ove godine, a prema kojoj se državljanima Sjedinjenih Država zabranjuje pružanje bilo kakvih vidova pomoći, uključujući pravnu, osobama optuženim za ratne zločine. Naredba također zaleđuje imovinu oko 200 osoba koje Washington smatra preprekom stabilizaciji i miru na Balkanu .

Na popisu su sve osobe optužene za ratne zločine, bilo da su u bijegu ili u UN-ovoj pritvornoj jedinici Scheveningen i pred haaškim sucima, iz čega slijedi da je bez dodatnog tumačenja ili odobrenja o izuzimanju za sada rad zabranjen trojici odvjetnika Tihomira Blaškića i pravnom zastupniku Radoslava Brđanina. Blaškićev je obrambeni tim zatražio privremenu obustavu žalbenog procesa dok se situacija ne raščisti, a u četvrtak je, na zahtjev Brđaninovog advokata Johna Akermana, također prekinuto njegovo suđenje.

Američki su se odvjetnici Blaškića – Russel Heyman, Robert Perin i Andrew Pailey - obratili Tribunalovu Vijeću posebnim podneskom zahtijevajući zaustavljanje postupka za vrijeme dok se ne riješi spor. Prema odvjetnicima, za nastavak rada, odnosno za rad koji se ne bi smatrao kršenjem predsjedničke odluke, potrebna je posebna dozvola američkog Ministarstva financija.

U Tribunalu pak kažu da su upoznati sa cijelim neočekivanim slučajem, da su u vezi s nadležnima u Washingtonu te da, najavio je glasnogovornk Jim Landale, očekuju skoro rješenje pitanja razilaska američkih odvjetnika i slova predsjedničke odluke.

XS
SM
MD
LG