Linkovi

Bremer o obnovi Iraka (18/6/03) - 2003-06-18


Ardelan Karim je četiri puta pokušao pobjeći od iračkog režima Sadama Huseina. Sada kada je Irak oslobodjen, gospodin Karim je izjavio dnevnom listu New York Times: “Stvari su se promijenile. Nema više onog straha. Ranije nisam vidio ovdje svoju budućnost”, rekao je gospodin Karim. “Sada je možda vidim.”

Koalicija na čelu sa Sjedinjenim Državama suradjuje s gradjanima Iraka na obnovi zemlje opustošene političkom tiranijom i lošom ekonomskom politikom. Medjutim, irački ožiljci su duboki. Veleposlanik Paul Bremer, upravitelj koalicijskih privremenih vlasti, kaže da je “popravljanje šteta prošlog, odnosno Sadamovog režima, u materijalnom, ljudskom i psihološkom pogledu ogroman zadatak.”

“Procjenjujem da će trebati dosta vremena. Da li će se ono mjeriti mjesecima ili godinama ovisi o razvoju dogadjaja," kaže veleposlanik Bremer.

Prva faza koalicijskih nastojanja je već kompletirana. Opskrba vodom i električnom energijom u već uvelike obnovljena. U mnogim dijelovima Iraka, temeljne usluge u nadišle predratnu razinu. Druga faza rekonstrukcije, kaže gospodin Bremer, “ima glavni naglasak na obnavljanju ekonomskih aktivnosti u Iraku.”

“Ova ekonomija je bila kao mrtva prije rata. Sada je još u gorem stanju. ne mogu vam reći kolika je stopa nezaposlenosti, ali je zasigurno viša od 50 posto. Sada je moj glavni prioritet otvaranje radnih mjesta," kaže Paul Bremer.

Trebati će vremena i strpljenja da irački gradjani formiraju novu demokratsku vladu. Medjutim, kako se kaže u iračkom listu Al Naba: “Po prvi put u Iraku, stavljeni su u pokret demokratski procesi za izbor vladinih dužnosnika. Demokratski izbori su jedna novi fenomen u današnjem Iraku. Prava demokracija se ukazuje s nestajanjem diktature i tiranije.”

XS
SM
MD
LG