Linkovi

Račan predlaže Gotovini da se pojavi u Den Haagu (18/6/03) - 2003-06-18


Haaška tužiteljica Carla del Ponte jučer je odgovorila hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću, koji je tražio da se promijeni status optuženog generala Gotovine u status osumnjičenika, koji bi bio ispitan u Zagrebu.

«Jedino rješenje je da se optuženi general Gotovina preda ili uhiti, te da se pojavi pred sudom,» kaže u svom pismu Carla del Ponte.

Predsjednika Mesića takav odgovor nije iznenadio, ali on je ustrajao u ocjeni kako se situacija povoljno razvija za Gotovinu. «Carla del Ponte je objasnila zbog čega je nemoguće da se stavi ponovno u prvobitno stanje, ali je njegova pozicija sada sasvim drugačija,» kazao je.

Unatoč prijetnji potpredsjednika Vlade Granića da će Gotovina biti uhićen, pa makar se pojavio kod predsjednika, predsjednik Mesić je izjavio: «Ako bi general Gotovina odlučio da traži kod mene prijem, ja bih ga primio…Do sada nikoga ova Vlada kao takva nije uhitila, pa niti jedan ministar nikoga nije hapsio.»

Na upit novinara je li u kontaktu s generalom Gotovinom, predsjednik Mesić je odgovorio: «Evo, sada sto i šesti puta kažem da nisam. Ja sam to već jednom rekao. Ako sto i pet puta kažem da nisam, onda vjerojatno i sto šesti puta moram reći jedno te isto.»

Za razliku od predsjednika, Ivo Pukanić iz «Nacionala», koji je objavio dva intervjua s Gotovinom, i dalje kontaktira s optuženim generalom. «Ja sam mu rekao što stoji u pismu. To je nešto što sam očekivao, a i on je to očekivao. On smatra da je to sve skupa pozitivno i da se stvari, kao to je rekao predsjednik Mesić, kreću naprijed.»

Za premijera Račana odgovor Carle del Ponte je očekivan. Premijer zato predlaže Gotovini da se pojavi u den Haagu, u situaciji koja je izuzetno povoljna za njega, a Vlada će mu pružiti svu raspoloživu pomoć. On će osobno, ako to bude potrebno, svjedočiti u korist Gotovine. «Kao što je poznato, ja sam prije dvije godine, a to sam isticao i ovih dana, izrazio spremnost da Hrvatska, kao i hrvatska Vlada, bude umiješana u osporavanje onih optužbi, koje sam Carli del Ponte osporio još prije dvije godine. Zbog svega toga mislim da bi slučaj generala Gotovine pred haaškim Sudom mogao stajati dobro i zato bi bilo dobro da general Gotovina napravi još taj dodatni korak kako bi pokazali uspješni završetak tog slučaja,» izjavio je premijer Račan.

XS
SM
MD
LG