Linkovi

Giuliani o anti-semitizmu (18/6/03) - 2003-06-18


U Beču sutra počinje konferencija posvećena borbi protiv anti-semitizma. O ozbiljnosti sve učestalijih anti-židovski motiviranih zločina u današnjem "New York Timesu" piše bivši gradonačelnik New Yorka Rudolph Giuliani. O suzbijanju druge vrste zločina – ratnih – piše u "Washington Timesu" komentatorica Phillis Schlafly.

Nasilje motivirano anti-semitizmom u naglom je porastu diljem svijeta: Samo u Francuskoj Židovi su proljetos bili izloženi fizičkim napadima – u prosjeku – 8 do 12 puta dnevno. U dva tjedna podmetnut je požar u 14 sinagoga. U Rusiji su uz jednu auto-cestu postavljeni veliki plakati na koje je bilo ispisano “Smrt Židovima”. Za panoe je bio pričvršćen eksploziv tempiran tako da se aktivira u slučaju pokušaja uklanjanja anti-židovskih plakata. Podsjećajući na ove činjenice, bivši gradonačelnik New Yorka Rudolph Giuliani – koji će predvoditi američko izaslanstvo na Bečkoj konferenciji o anti-semitizmu – kritizira europske vlade da anti-semitsko nasilje prečesto proglašavaju “rutinskim vandalizmom”.

“Kad ljudi napadaju Židove, skrnave im groblja, nehumano ih tretiraju i u parlamentu i tisku ih vrijeđaju s puno strasti – onda to predstavlja napad na temeljne vrijednosti naših društava i međunarodne zajednice”, piše Giuliani u "New York Timesu". Europa mora naći rješenje za klimu koja je pogodovala snažnom povratku anti-semitizma, a to može učiniti – uz ostalo – donošenjem puno strožih zakona o kažnjavanju zločina motiviranih vjerskom i rasnom mržnjom, piše bivši newyorški gradonačelnik.

Poruke Europljanima upućuje komentatorica Phyllis Schlafly, ali na temu druge vrste zločina – ratnih. “Trebaju li Sjedinjene Države dopustiti da se generalu Tommyu Franksu sudi u Belgiji za navodne ratne zločine počinjene u Iraku?” – pitanje je čije samo postavljanje izaziva zaprepaštenje Amerikanaca. Oni to nikada ne bi dopustili – piše u komentaru u današnjem "Washington Timesu". Pri tome se kritizira “…malu Belgiju, koja pokušava biti igrač na svjetskoj sceni time što je usvojila zakon kojim preuzima univerzalnu jurisdikciju za ratne zločine.” Sve dok se Bruxelles ne odrekne tog zakona, Washington neće sudjelovati u gradnji novog sjedišta NATO saveza u Belgiji – piše komentatorica Phyllis Schlafly.

Istovremeno i Nizozemska pokušava postati “centar svijeta” tako što je sjedište Međunarodnog kaznenog suda smješteno u Den Haagu – piše u komentaru Washington Timesa koji za novi sud kaže da okuplja “birokrate i pseudo-suce koji žele nametati silu svojeg pseudo-zakona i na američke državljane.” To se nikada neće dopustiti – piše komentatorica Phyllis Schlafly – naglašavajući da će se predsjednik Bush, za razliku od prethodnika Billa Clintona, boriti za američku suverenost.

XS
SM
MD
LG