Linkovi

Razvod pomoću Interneta: brži, jeftiniji i – bez odvjetnika! (19/6/03) - 2003-06-18


Do prije par mjeseci, jedina stvar koju je Valentina Agundez kupila preko Interneta bile su vizit-karte. U međuvremenu, međutim, Internet je za nju postao pomoć u jednom od najvažnijih životnih pitanja: kako se razvesti.

Ona i njezin suprug već su duže razdvojeni, ali su sudsku rastavu odlagali zbog troškova postupka, prvenstveno odvjetnika. Tada im je jedan prijatelj rekao za internetski web-sajt koji nudi čitavu uslugu za samo 249 dolara. I zaista, put do rastave za Agundezove se pretvorio u sjedenje pred kompjuterom tijekom desetak, dvadeset minuta i, potom, čekanje sudskog rješenja koje im je došlo poštom.

Bračnih parova poput ovog u Americi ima na tisuće, a, kako pokazuju podaci internetskih pravnih savjetovališta, danomice ih je sve više. Nekima je tradicionalna rastava jednostavno preskupa; drugi ne žele prolaziti kroz emocionalni pakao u odvjetničkim uredima i pred sucem. A, ako im je brakorazvodna parnica jednostavna, dakle - uz obostranu suglasnost, onda su im vrata kibernetskog razvoda širom otvorena.

Kakvi god im bili razlozi, Amerikanci su postali dobre mušterije internetskih pravnih savjetovališta poput LegalZoom.com i CompleteCase.com, prvih koji su sve usluge ispunjavanja dokumenata, slanja u sud i plaćanja taksi ponudili preko Interneta. Prošle godine, ta su dva savjetovališta imala po tridesetak tisuća klijenata svaki. Ove godine, kažu, promet im je i do 40 posto veći. U međuvremenu, naravno, odavno su prestali biti jedini – na Internetu se trenutno može naći nekoliko desetaka sličnih pravnih savjetodavnih web-sajtova.

Svoj glas negodovanja protiv ovakve prakse razvoda braka već su digle razne organizacije i skupine za zaštitu braka, poput "Koalicije za brak i obitelj", te "Žene kojima je stalo do Amerike". Te skupine tvrde da se ovakvim olakšavanjem izlaska iz bračne zajednice, ovaj kamen temeljac obitelji pretvorio u komad papira za čije razrješenje treba onoliko vremena koliko traje cijepanje tog papira.

XS
SM
MD
LG