Linkovi

Bagdad: Ubijen jedan američki vojnik (18/6/03) - 2003-06-18


Jedan je američki vojnik ubijen, a drugi ranjen u napadu izvršenom na njih u središtu Bagdada. U drugom, pak, incidentu, američke su snage otvorile vatru na iračke prosvjednike ispred zapovjedništva koalacijskih postrojbi u Bagdadu, ubivši pri tome dvojicu demonstranata.

Američka vojska priopćila je da su nepoznati napadači na jednoj benzinskoj crpki pucali na američke vojnike te da su uspjeli pobjeći prije nego je napadnutim vojnicima stigla pomoć. Tako se nastavljaju gotovo svakodnevni napadi i zasjede protiv američkih snaga u Bagdadu te u područjima sjeverno i zapadno od glavnog grada Iraka. Za ove napade američka vojska krivi preostale Saddamove lojaliste.

U drugom incidentu, dvojica su Iračana ubijena tijekom prosvjeda ispred jedne od bivših palača Saddama Husseina, koja sada služi kao zapovjedna zgrada za koalicijske snage. Demonstranti su bili bivši irački vojnici koji su izražavali svoje nezadovoljstvo zato što su ostali bez posla pošto je iračku vojsku raspustio američki administrator za Irak Paul Bremer.

U međuvremenu je objavljeno da je uhićen Abid Hamid Mahmud, četvrti s američkog popisa najtraženijih Iračana. On je bio osobni tajnik Saddama Husseina, a smatra se da je ujedno bio i njegov dugogodišnji savjetnik za nacionalnu sigurnost te glavni tjelohranitelj.

XS
SM
MD
LG