Linkovi

Američka administracija ponovila podršku prosvjednicima u Iranu (17/6/03) - 2003-06-17


Administracija predsjednika Busha jučer je ponovila svoju podršku protuvladinim prosvjednicima u Iranu, ali ustraje da podrška Sjedinjenih Država prosvjedima ne ide dalje od verbalnog izražavanja solidarnosti. Iranska vlada optužila je administraciju predsjednika Busha za – po njenim riječima – "eklatantno miješanje" u unutrašnje stvari zemlje time što podržava prosvjednike.

Međutim, glasnogovornik Državnog tajništva Richard Boucher je izjavio kako ove demostracije priređuju ljudi koji traže više slobode, a od iranske vlade da se pridruži modernom svijetu, te da ovdje nije riječ o Sjeidnjenim Državama."Demonstriraju Iranci protiv iranske politike. Te demonstracije nemaju ništa sa Sjedinjenim Državama. I mi dajemo podršku, ohrabrujemo ih, jasno dajemo do znanja na čijoj smo strani. Ali riječ je o Irancima koji prosvjeduju protiv iranske politike i to tako treba promatrati, a ne kriviti nekog izvana za to".

Na pitanje je li program na perzijskom jeziku koji financiraju Sjedinjene Države potaknuo ove prosvjede, gospodin Boucher je odgovorio da američki dužnosnici nisu nikad smatrali da pružanje poštenih, točnih i istinitih informacija može na bilo koji način biti miješanje u unutarnje stvari neke zemlje.

U međuvremenu u Iranu studenti održavaju sedmu noć zaredom prosvjede protiv vlade, ali izvješća s teheranskog sveučilišta ukazuju na to da je broj demonstranata manji negoli je bio proteklih šest dana. Snage sigurnosti drže provladine aktiviste na udaljenosti od prosvjednika, nakon što je skupina ekstremista napala demonstrante u studentskim domovima. Iranska policija je koristila silu pri razbijanju prijašnjih skupova.

XS
SM
MD
LG