Linkovi

Napadnuta dva američka konvoja sjeverno od Bagdada  (17/6/03) - 2003-06-16


Američke snage već drugi dan zaredom u Iraku vrše potragu po gradićima i selima u potrazi za teškim naoružanjem i gerilcima lojalnim svrgnutom režimu. Zapadno od Bagdada, američke snage su uhitile devet ljudi i zaplijenile oružja i eksploziv u mjestu Haldija. Slične su akcije provedene i u mjestima Ramadi i Fallujah. Američke vlasti kažu da je operacija pod nazivom Pustinjski škorpion osmišljena kako bi se iskorijenilo ostatke Saddamova režima i istovremeno isporučila humanitarna pomoć. U međuvremenu je američko Središnje zapovjedništvo priopćilo da su granate ispaljene na dva odvojena vojna konvoja sjeverno od Bagdada. Najmanje sedam američkih vojnika je tom prilikom ranjeno.

Napadi američke snage u posljednjih su nekoliko tjedana sve učestaliji. Američka je vojska zato pokrenula sigurnosne operacije u područjima u kojima, kako se vjeruje, još uvijek operirraju pristaše svrgnutog režima Sadama Huseina.

Prema priopćenju američke vojske, napadači su ispalili granatu iz ručnog bacača na američki konvoj u blizini mjesta al-Mushahidah, no pogodili su civilni autobus, koji je preticao konvoj. U tom napadu, ranjena su četiri američka vojnika, dok broj žrtava u autobusu nije poznat.

Bio je to najnoviji u nizu napada i zasjeda protiv američkih snaga u Iraku. Do sada ih je većina izvedena sjeverno i zapadno od Bagdada, u području koje je nekada bilo uporište Sadama Huseina, gdje se, kako se vjeruje, skrivaju mnogi njegovi lojalisti. Američka vojska pokrenula je velike sigurnosne operacije u tom području, kako bi eliminirala naoružane borce i zaplijenila zabranjeno oružje. Prošlotjedne operacije bile su koncentrirane oko mjesta Balad, 60 kilometara sjeverno od Bagdada. Ovoga su tjedna američke snage započele slične operacije i na zapadu Iraka. Vojnici također tragaju za Sadamovim lojalistima i zabranjenim oružjem u pojedinim dijelovima Bagdada.

XS
SM
MD
LG