Linkovi

Pušiti duhan ne smijemo, ali ga jesti smijemo? (17/6/03) - 2003-06-16


Prošli mjesec, gradska uprava New Yorka uvela je propis koji zabranjuje pušenje u restoranima i barovima. Neki su se vlasnici barova tome obradovali, drugi, pak, zabrinuli za mogući pad prometa. Jedan od potonjih je Vittorio Assaf, vlasnik restorana Serafina Sandro, u središtu Manhattana. Bojeći se da će mu mušterije radije ostati kod kuće i same kuhati, nego da pate ne pušeći, odlučio je poduzeti nešto barem na individualnom povratku duhana bez dima.

Rečeno – učinjeno! Sa svojim glavnim kuharom proveo je dane i dane u isprobavanju i testiranju korištenja duhana kao začina nekim jelima. Od kušanja novih jela s duhanom, kako kaže, dobio je šest kila u mjesec dana. No, rezultati su vidljivi na jelovniku restorana – čak tri jela, blago začinjena svježim duhanovim lišćem.

Tu je prvo, kao predjelo, "duhanska panna cotta", zatim "domaći njoki", te, na koncu, "file minjon s mješavinom Virginia duhana broj 58". S duhanom je vrlo teško kuhati, kaže Vittorio Assaf; lako se pogriješi i stavi previše. Ali, ako ga se koristi vrlo pažljivo, poput, recimo, majorama ili oregana, onda su rezultati vrlo zanimljivi. Duhan se, naime, tijekom kuhanja mijenja i postaje slatkast.

Što se gostiju restorana Serafina Sandro tiče, oni koji su pušači, oduševili su se dodacima na jelovniku. Za takve, vlasnik restorana ima i posebnu poslasticu – grappu u kojoj su se natapali listovi duhana! Neki koji nisu pušači, ali imaju specifične želje sličnog tipa, već su se raspitali hoće li možda uskoro napraviti jela s marihuanom.

A što je s eventualnim zdravstvenim rizicima duhana kao prehrambenog sastojka? Vittorio Assaf kaže da se raspitao kod nekoliko liječnika i svi su mu odgovorili da su količine o kojima je riječ, - najviše oko pola grama duhana po serviranom obroku -, praktički zanemarljive ... posebice ako ih se usporedi s onima koje se nalaze u svakoj popušenoj cigareti. Dakle, uskoro bismo mogli naći na jelovnicima restorana i jela poput: file Stroganoff, bez filtera, ali s mentolom, ili, parfe virginia blend broj 58.

XS
SM
MD
LG