Linkovi

Iračka oružja za masovno uništavanje (16/6/03) - 2003-06-16


Nema nikakve sumnje da je pod Saddamom Husseinom Irak posjedovao biološka i kemijska oružja, kao i sposobnost za proizvodnju daljnjih količina takvih oružja. Irak je koristio kemijska oružja kada je ratovao protiv Irana, od 1980. do 1988. Saddam Hussein je čak koristio kemijska oružja protiv iračkog naroda, uključujući i napad, u ožujku 1988, na kurdski grad Halabja.

Američki državni tajnik Colin Powell kaže da je režim Saddama Husseina imao kemijska i biološka oružja daleko prije nego što su Irak oslobodile snage koalicije, na čelu sa Sjedinjenim Državama.

"Oni su priznali da imaju biološka oružja. A, nikada nisu podnijeli točno izvješće što su s njima učinili. To nije mišljenje samo ove administracije; isto je smatrala i administracija predsjednika Clintona. To je i prosudba niza zemalja diljem svijeta. Kada smo jednoglasno usvojili Rezoluciju Ujedinjenih Naroda broj 14-41, bilo je to jednoglasno mišljenje Vijeća sigurnosti da Irak krši vlastite obveze." - kaže američki državni tajnik.

Sjedinjene Države, kako kaže gospodin Powell, šalju u Irak velike skupine stručnjaka kako bi pronašli iračka kemijska i biološka oružja.

"Oni će tragati na svim mjestima. Oni će pregledati sve dokumente. Oni će razgovarati s ljudima. A, ja, sada, ističem prvi dokaz: pokretne biološke laboratorije, koje smo već pronašli. Ljudi kažu, 'Pa, dobro, jesu li to zaista pokretni biološki laboratoriji?' Da, jesu!" – izjavio je američki državni tajnik.

Režim Saddama Husseina imao je vrlo veliko iskustvo u obmanjivanju. Ali, iračka kemijska i biološka oružja bit će otkrivena. A, ako su kemijska i biološka oružja bila uklonjena iz Iraka, ona će ipak biti pronađena i uništena.

XS
SM
MD
LG