Linkovi

Američka glazbena industrija zanemaruje stariju publiku (16/6/03) - 2003-06-16


Dvije nedavno objavljene studije ukazuju da glazbena industrija u Sjedinjenim Državama polako ispušta iz vida stariju publiku. U odnosu na prošlu godinu, prvo tromjesečje ove godine zabilježilo je pad od 10 posto u prodaji glazbenih materijala kao što su CD albumi, DVD glazbene snimke i slično. Međutim, kako ukazuju podaci marketinške tvrtke NPD Intellect, zabrinjavajuće je da je u dobnoj skupini od 36-50 godina, ta prodaja pala za čak 16 posto.

Stručnjaci su već prije upozoravali da glazbena industrija jednostavno zanemaruje publiku stariju od trideset godina, koja je, prošle godine, u SAD činila otprilike 56 posto tržišta. Novi podaci ukazuju na to da bi glazbeni djelatnici trebali preusmjeriti svoju pažnju. NPD Intellect smatra da bi glazbena industrija u pokušaju da pridobije publiku stariju od 35 godina trebala uvesti u trgovinama odjele za odrasle kupce, kao i provesti prikladne marketinške kampanje za tu dobnu skupinu. S druge strane, ukazuje ovo istraživanje, samo 4 posto kupaca starijih od 35 godina priznalo je da reklamne kampanje imaju utjecaj na njihovu odluku da kupe neki glazbeni proizvod.

Prema jednom drugom istraživanju, prodaja glazbenih sadržaja smanjit će se tijekom sljedećih pet godina s 12 milijardi i 639 milijuna dolara na 12 milijardi i 450 milijuna dolara 2007. godine. Istovremeno, stručnjaci predviđaju da će prodaja glazbe digitalnim putem u istom razdoblju zabilježiti porast od 165.2 posto.

XS
SM
MD
LG