Linkovi

Irak: Počela nova američka operacija eliminiranja ostataka Sadamovog režima (15/6/03) - 2003-06-15


Američke snage u Iraku intenziviraju napore na eliminiranju snaga lojalnih svrgnutom iračkom predsjedniku Sadamu Huseinu. Prema priopćenju američkih vojnih dužnosnika, vojska je danas počela novu operaciju, nazvanu «Desert Scorpion – Pustinjski škorpion» usmjerenu na izoliranje i eliminiranje preostalih ostataka starog režima, koji žele usporiti prijelaz prema mirnom i stabilnom Iraku. Prema priopćenju, operacija će obuhvatiti lojaliste raspuštene stranke Baath, terorističke organizacije i kriminalne elemente.

Glasnogovornik američkog Središnjeg zapovjedništva izjavio je da je u akciji, koja je započela noćas pretresima u mjestu Fallujah, uhićen određeni broj ljudi. Operacija u Falluji, mjestu koje se smatra uporištem Sadamovih pristaša, započela je nekoliko sati nakon isteka roka u kojem su svi Iračani morali predati svoje oružje.

U međuvremenu, najstarija kćer Saddama Husseina Raghad Hussein izrazila je uvjerenje da joj je otac još uvijek živ. U intervjuu za današnji londonski "Sunday Times", kazala je da više nije u kontaktu sa svojim ocem niti sa svojom braćom Udayom i Qusayom, no da vjeruje da su svi oni preživjeli borbe u Iraku. Bivši irački čelnik nije viđen od pada Bagdada 9. travnja. Njegova kćer Raghad još se uvijek nalazi negdje u Iraku, nakon što je dio rata provela u Bagdadu. Kako kaže, svjesna je da ne može ostati u Iraku. Prema pisanju "Sunday Timesa", vjeruje se da pokušava dobiti azil u Ujedinjenim arapskim emiratima.

XS
SM
MD
LG