Linkovi

Granić: Gotovina nije u Hrvatskoj (15/6/03) - 2003-06-15


Potpredsjednik Vlade Goran Granić izjavio je danas da general Ante Gotovina nije u Hrvatskoj. U izjavi, koju je prenijela državna televizija, Granić je odbio mogućnost da se Gotovina, koji je prije tjedan, nakon dvogodišnjeg skrivanja, u razgovoru za «Nacional» izrazio želju da razgovara s haašim istražiteljima, krije u Hrvatskoj. Granić je rekao da postoje pretpostavke da se Gotovina nalazi u Austriji.

O hrvatskom generalu, kojeg haaški Tribunal po osam točaka optužnice tereti za zločine nad Srbima za vrijeme i nakon «Oluje» u novom broju piše američki tjednik «Newsweek». Novinar Roy Gutman navodi da bi Tribunal mogao preispitati optužnicu protiv Gotovine, jer sudski dužnosnici smatraju da su optužbe za ubojstvo najmanje 150 Srba i i progon njih 150 tisuća bile temeljene na indicijama. Neimenovani dužnosnik tužiteljstva Gutmanu je rekao da "dokazi utemeljeni na indicijama vrijede, ako nema nekih drugih utemeljenih hipoteza". Dodao je da bi dokumenti, objavljeni prošlog petka, mogli sadržavati dokaze da Gotovina nije odgovoran za te događaje. «Newsweek» prenosi i izjavu glasnogovornice Tužiteljstva Florence Hartmann, koja je izjavila da je jedini cilj suda u den Haagu utvrditi istinu.

U den Haagu sutra s radom počinje Međunarodni kazneni sud za ratne zločine. Prvi stalni svjetski sud za individualnu odgovornost za najteža kaznena djela počet će i formalni rad sutrašnjom inauguracijom glavnog tužitelja Argentinca Luica Morena Ocampa.

XS
SM
MD
LG