Linkovi

Početak izbornog 'fund-raisinga' (15/6/03) - 2003-06-15


New York Times piše da predsjednik Bush danas odlazi na "munjevitu" turneju prikupljanja novčanih donacija za svoju predizbornu kampanju, za koju republikanci očekuju da će donijeti najmanje 20 milijuna dolara.

"Fund-raising", kako se zovu takvi skupovi, izgleda otprilike ovako: prvi, koji će biti održan prekosutra u Washingtonu, je primanje u plesnoj dvorani hotela Washington Hilton, na kojemu ulaznica košta 2000 dolara po osobi. Nazočni su, u pravilu, razni lobisti te pristaše i prijatelji republikanaca. Predsjednik će u dva tjedna prisustvovati na šest takvih fund-raisera, dopredsjednik Dick Cheney na četiri, a Prva dama Laura Bush na tri.

Analitičari iz obje stranke kažu da bi predsjednik Bush mogao prikupiti blizu 26 milijuna dolara, što je jednako koliko je svih devet demokratskih aspiranata u predsjedničkoj utrci prikupilo u prva tri mjeseca ove godine. Tim tempom, gospodin Bush će, piše Times, glatko oboriti vlastiti rekord iz 2000., kada je prikupio 100 milijuna dolara samo za nominaciju svoje stranke za predsjedničkog kandidata.

Usporedbe radi, piše New York Times, financijski najpotkovaniji demokratski pretendent za Bijelu kuću, senator John Edwards, prikupio je u prvom tromjesečju 7 milijuna i 400 tisuća dolara. Na njegovom nedavnom fund-raising skupu, u jednom parku u Raleighu, u Sjevernoj Carolini, pod kišom se okupilo tek nekoliko desetaka njegovih pristaša, koji su za ulaznicu platili 50 dolara.

******

U današnjem New York Timesu, ali na stranicama posvećenim zdravlju, čitamo kako su Amerikanci navalili na internetske prodavače lijekova iz Europe i Kanade, posebice kada se radi o lijekovima protiv Alzheimerove bolesti. Poznato je da je američka savezna uprava za kontrolu lijekova mnogo sporija u odobravanju lijekova od europskih zemalja. Posljednji takav slučaj je lijek memantin, koji ublažava tegobe u poodmaklom stadiju Alzheimerove bolesti. Obitelji bolesnika, piše Times, ne žale troškove ni trud da bi nabavile taj lijek u nadi da će odgoditi vrijeme kada svog oboljelog člana moraju poslati u neki dom za njegu i skrb. U zadnja dva mjeseca, broj takvih narudžbi iz Sjedinjenih Država se povećao i za 30 do 40 puta, tako da trgovci jedva uspijevaju udovoljiti svim narudžbama. (BK)

XS
SM
MD
LG