Linkovi

Hvarski seminar mreže klubova žena liječenih od raka dojke (16/6/03) - 2003-06-15


Seminar je organizirao Klub žena liječenih na dojci Split uz sudjelovanje 25 predstavnica klubova iz cijele Hrvatske koje se bave istom aktivnošću, afinanciran je od strane američke nevladine organizacije Akademija za razvoj obrazovanja.

O seminaru u Hvaru Smiljana Rađa, izvršna direktorica Kluba žena liječenih na dojci Split, rekla je sljedeće: “Tema ovog seminara je strateški razvoj mreže Klubova žena liječenih na dojci. Cilj mreže je doći do prioriteta na nivou cijele Hrvatske i definirati što je to što žene danas misle da bi u narednom periodu od tri godine trebali zajednički raditi. Jedna od stvari je promjena zakona o zdravstvenoj zaštiti koji se direktno veže za probleme žena nakon operacije karcinoma dojke , a to su liste lijekova, prava na ortopedska pomagala, znači građenje jedne zajedničke platforme i utjecaja na probleme koji su direktno vezani za problem karcinoma dojke.”

U Hrvatskoj godišnje umire oko 800 žena od dijagnoze karcinoma dojke, kaže za “Glas Amerike” Smiljana Rađa izvršna direktorica Kluba žena liječenih na dojci u Splitu i podsjeća da u Hrvatskoj još ne postoji nacionalni preventivni program u otkrivanju karcinoma dojke.

“U okviru toga je došlo do katastrofalne statistike. Kao posljedica toga što ne postoji preventivni program na nacionalnoj razini u Hrvatskoj godišnje oboljeva 2000 žena, a to znači da je 2000 žena operirano ili liječeno od karcinoma dojke” - kaže gospođa Rađa.

Akademija za razvoj obrazovanja ("Academy for educational development") jedna je od organizacija u Hvatskoj koje djeluju u okviru USAID-a - Američke agencije za razvoj. Akademija je koncem prošle godine donirala 100 000 dolara Klubu žena liječenih na dojci Split za razvoj mreže klubova u Hrvatskoj istog tipa u kojima se osim pomaganja ženama nakon operacija bave i preventivnim programima.

XS
SM
MD
LG