Linkovi

Teroristi i vladavina zakona (14/6/03) - 2003-06-14


Na suđenju u Detroitu, u saveznoj državi Michigan, porota je osudila dvojicu pripadnika takozvane "ćelije terorista-spavača", Abdellaha Elmardoudija i Karima Koubritija, za zavjeru s ciljem pružanja podrške islamskim teroristima. Treći član ćelije, Ahmed Hannan, proglašen je krivim za pokušaj falsificiranja službenih dokumenata, dok je četvrti optuženik oslobođen optužbi.

Osuđeni muškarci su useljenici iz Maroka koji su radili u zračnoj luci u Detroitu. Šest dana nakon terorističkih napada al-Qaide na Svjetski trgovinski centar i Pentagon, savezni agenti pretražili su stan koji su dijelila dvojica optuženika. U njemu su pronašli krivotvorene putovnice, vize i druge dokumente. Otkrili su i preko stotinu kazeta na kojima su bili snimljeni hvalospjevi terorizmu, uključujući i pozive na ubojstvo kršćana i Židova. Otkrili su i skice, fotografije i videosnimke potencijalnih budućih terorističkih meta.

Četvorica optuženika imaju pred zakonom jednaka prava kao i svi drugi Amerikanci, bez obzira na njihovu vjersku ili etničku pripadnost, odnosno podrijetlo. U skladu s time, bila im je pružena sva, prema zakonu predviđena, zaštita. Optužbe protiv njih podigla je velika porota, na temelju dokaza koji su prikupljeni nakon što je, u skladu sa zakonom, izdan sudski nalog. Sudila im je porota u kojoj su sjedili njihovi sugrađani. Tijekom sudskog postupka, koji je trajao osam tjedana, zastupali su ih odvjetnici. Suđenje je bilo otvoreno za javnost i pratili su ga brojni novinari iz mnogih država. Trojica osuđeni će, kako se očekuje, iskoristiti svoje pravo priziva na presudu.

Trojica muškaraca, koji su osuđeni u Detroitu, dio su skupine od oko 240 osumnjičenih, koji su bili uhićeni nakon 11. rujna 2001. godine. Više od polovice uhićenih priznalo je krivnju i prihvatilo kaznu, ili je već osuđeno - pod optužbama koje uključuju terorizam i srodne zločine.

Sjedinjene Države svjesne su da moraju održati krhku ravnotežu između brige za javnu sigurnost i slobode pojedinca - istaknuo je Robert Mueller, direktor Saveznog istražnog ureda, FBI-ja:

"Velik dio onoga što radimo povećava našu sigurnost, bez da zadire u naše slobode, i tu uvijek postoji ravnoteža. … Jedna stvar koju ne želimo jest da se klatno zaljulja tako jako da žrtvujemo našu slobodu za sigurnost, i time damo teroristima upravo ono što oni i žele," rekao je direktor FBI-ja.

Presude pripadnicima ćelije iz Detroita jasno pokazuju da su Sjedinjene Države odlučne da teroriste privedu pred lice pravde, a da pritom poštuju zakon.

XS
SM
MD
LG