Linkovi

Antioksidanti - samo mit? (14/6/03) - 2003-06-14


Prema jednoj anketi, 75 posto kardiologa svojim pacijentima savjetuje uzimanje vitamina E. Međutim, novo istraživanje pokazuje da bi vitamin E možda mogao biti neučinkovit, a, u nekim slučajevima, i štetan.

Istraživanje, provedeno u Kliničkom centru, u Clevelandu, pokazuje da su ne samo vitamin E nego i beta-karoten, neučinkoviti u zaštiti srca od infarkta i drugih bolesti. Štoviše, uzimanje takvih preparata nekim bi ljudima moglo i naškoditi.

Slični su se rezultati pokazali i u nekim ranijim istraživanjima, ali je znanstvenicima jako teško uvjeriti ne samo liječnike, nego još i više pacijente, da se odreknu antioksidanata.

Ekipa znanstvenika iz Clevelanda proučila je rezultate dvanaest ranijih kliničkih istraživanja vitamina E i beta-karotena i ustanovila da niti jedno nije pokazalo dobre zdravstvene učinke tih antioksidanata bilo na srce i krvne žile ili na općenito stanje ispitanika. Dapače, otkriveno je da preparati beta-karotena lagano povećavaju vjerojatnost smrtnog ishoda kod pušača, s povišenim rizikom od obolijevanja od raka pluća.

Znanstvenici vjeruju da ranija istraživanja, koja su pokazivala korist od uzimanja preparata antioksidanata, nisu uzela u obzir druge hranidbene sastojke u hrani bogatoj antioksidantima, poput brokule, mrkve i bresaka.

XS
SM
MD
LG