Linkovi

Iranski studenti traže okončanje vjerske diktature (14/6/03) - 2003-06-14


U Iranu se nastavljaju višednevni prosvjedi protiv vjerskih vlasti, u kojima mahom sudjeluju studenti teheranskog sveučilišta.

Policija se jučer sukobila sa studentima, pri čemu su policiji pomagali i građani koji podržavaju čvrstorukaške političare iz vjerske vlasti. Da bi rastjerala demonstrante, policija je pucala u zrak i tukla ljude pendrecima.

Novinari zapadnih medija izvješćuju o kontrolnim točkama u gradu koje su postavili članovi paravojnih snaga koje podržavaju vjerski vrh. Uhićeno je mnogo prosvjednika.

Prosvjednici traže odstupanje vlade u kojoj dominiraju islamski svećenici i njihovi pristaše.

Za studentske nemire vlasti optužuju Ameriku. Glasnogovornik američkog državnog tajništva izjavio je da “Washington podržava nade iranskog naroda koji želi živjeti u slobodi.”

******

Sjedinjene Države razmatraju ideju uspostavljanja posebnih internet stranica na perzijskom jeziku koje bi promicale demokratske ideje.

Neimenovani viši dužnosnik vlade Sjedinjenih Država izjavio je za Glas Amerike da bi ovaj web sajt bio dio "Inicijative za partnerstvo na Srednjem istoku", te bi sadržavao niz informacija o razvoju demokracije, koje bi pomogle demokratskim snagama u Iranu. Obrađuju se i ideje o borbi protiv korupcije te ekonomskim reformama.

Još se ne zna kada će ova internet inicijativa biti provedena u djelo.

XS
SM
MD
LG