Linkovi

Priručnik za mlade tate (15/6/03) - 2003-06-14


Povodom Očevog dana, 15. lipnja, za "knjigu tjedna" smo izdvojili priručnik o njezi beba u njihovoj prvoj godini života, koji su napisala dva oca - dr. Louis Borgenicht i njegov sin Joe - u želji da pokažu da i očevi mogu primjerno skrbiti o svojem potomstvu. Naslov knjige je "Priručnik za vlasnika dojenčeta: savjeti o održavanju u prvoj godini".

Nesvakidašnji naslov nije slučajan; isti ton knjiga zadržava sve do svojeg kraja. Recimo: "Prije svega, pažljivo pregledajte svoj model i provjerite sve standardne dijelove. Ako neki od dijelova nedostaje ili ne radi, preporučamo da odmah kontaktirate servisera svog djeteta."

Upravo tim riječima pedijatar Louis Borgenitch i njegov sin Joe, pisac i televizijski producent, započinju predgovor svoje knjige. Joe Borgenitch kaže da su željeli napisati knjigu drugačijeg formata od ostalih priručnika o brizi dojenčeta, i opskrbiti ju obiljem jednostavnih dijagrama i drugih grafičkih prikaza. "Knjiga je napisana poput priručnika koji dobija kupac automobila ili video-rekordera. Nešto što se može brzo otvoriti, pogledati sadržaj i smisliti kako preprogramirati takozvani unutrašnji sat svoje bebe" - objašnjava mlađi član spisateljsko-obiteljskog para.

Ideju o pisanju knjige pala je na pamet Joeu Borgenitchu, jednog jutra, vrlo rano - u 3 sata u noći. "Moj prvi i jedini sin je bio star oko dva tjedna. Probudio me njegov plač i, dok je njegova majka još spavala, požurio sam umiriti ga kako se ona ne bi probudila. No, ništa nije pomoglo. Ja sam ga pokušavao premotati, on je plakao još glasnije. Na koncu, dojurila je njegova majka i previla ga u dvije sekunde. Nazvao sam oca, kao pedijatra, i pitao ga: u čemu sam pogriješio?"

"A ja sam ga upitao: pa zar nisi pročitao priručnik? Naravno, priručnik još nije bio napisan, i tada smo shvatili da ga upravo mi moramo napisati" - kaže Louis Borgenitch.

Borgenitchi su znali da na tržištu postoje deseci priručnika o njezi djece, za svaku dob. No, željeli su napisati knjigu koja neće zahtijevati čitanje čitavog jednog poglavlja da bi se naučilo kako držati bočicu dok se beba hrani. Kako kažu, “svaki bi otac želio da u kazalu može potražiti pojam ‘hranjenje bočicom’ i na odgovarajućoj stranici pročitati točnu uputu: drži dijete poluposjednuto, a bočicu pod kutem.” Otac i sin su vrlo dobro surađivali na pisanju knjige.

"Zajednički rad nam je jako dobro išao. Ekspertiza mog oca, kao pedijatra s trideset godina prakse, dobro se poklopila s mojim iskustvima novopečenog oca, koji sve probleme doživljavava iz prve ruke. Pisanje 'Priručnika za vlasnika dojenčeta' išlo je vrlo glatko" - kaže Joe Borgenitch.

Knjiga je bila napisana za godinu i pol. U njoj se mogu pročitati mnogi korisni savjeti o tome kako roditelji uspostavljaju vezu sa svojom bebom - od dodira, držanja, maženja, pa do pjevanja i igre. Ono što nisu napisali, ali su oba proživjeli, to je nastavljanje te veze i u odrasloj dobi … recimo, pišući zajedno knjigu.

XS
SM
MD
LG