Linkovi

Haaški tribunal očekuje nova uhićenja u Srbiji (13/6/03) - 2003-06-13


Haaški je petak bio uzbudljiv dan pun događaja, pri čemu se u Tribunalu nisu isuviše impresionirali spektakularnim uhićenjem Šljivančanina, ali su kazali da očekuju nova hapšenja temeljem podataka proslijeđenih srpskim vlastima.

Vijest o uhićenju Veselina Šljivančanina (što je, uzgred budi rečeno, otvorilo zamašnu količinu američke pomoći Srbiji) dočekana je bez prevelikih hvala. "Bilo je krajnje vrijeme nakon osam godina od objavljivanja optužnice», glasio je komentar Tužiteljstva. Komentar je popraćen najavama da će se takvih, za Tribunal «dobrih vijesti» u dogledno vrijeme biti još, budući da je Tužiteljstvo Beogradu dostavilo «nove, precizne podatke o optuženima na teritoriju Srbije» iz čega slijedi, zaključili su u službi informiranja Tužiteljstva, da se službeni Beograd ne može oglušiti o zahtjeve suda. To bi značilo obvezu izručenja preostalih bjegunaca.

Hapšenjem Šljivančanina stvoreni su uvjeti za održavanje cjelokupnog sudskog procesa tzv. «vukovarskoj trojici». Mile Mrkšić je u Den Haag dobrovoljno otišao u svibnju prošle godine, a Miroslav Radić se predao pravosudnim vlastima Srbije u travnju ove godine da bi potom bio izručen Tribunalu. Vukovarska optužnica objavljena je 17. studenog 1995. godine i izmijenjena 2. prosinca 1997. godine. Dio zbivanja u Vukovaru osvijetljen je ranijim procesom Slavku Dokmanoviću, a u procesu Miloševiću bačeno je dodatno svjetlo na dogadjaje u Vukovaru. Trojica oficira nekadašnje JNA terete se za teške povrede ratnog i humanitarnog prava nezakonitim hapšenjem, mučenjem i na kraju ubojstvom 200 osoba iz vukovarske bolnice na imanju Ovčara.

Stanišić: 'Nisam kriv!'

Inače, u petak je još jedan optuženi po prvi put izašao pred suce. «Poštovani sude, ja sam uvjeren da nisam kriv» izjasnio se nekadašnji šef službe državne sigurnosti Jovica Stanišić po svih pet točaka optužnice za zlodjela počinjena u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Redovan radni dan u suđenju Miloševiću donio je svjedoka, policijskog eksperta Budimira Babovića s analizom djelovanja policije za vrijeme Miloševića. Milošević je imao i «de iure» izravan nadzor nad policijom, ustvrdio je ovaj ekspertni svjedok.

XS
SM
MD
LG