Linkovi

Uhićen Veselin Šljivančanin (13/6/03) - 2003-06-13


Posljednji haaški optuženik iz vukovarske trojke, umirovljeni pukovnik jugoslavenske vojske Veselin Šljivančanin, nalazi se u zatvoru. Uhićen je noćas pola sata iza ponoći kad je s lisicama na rukama izveden iz zgrade u Brechtovoj ulici br. 1. U trenutku kad ga je policija sprovodila iz zgrade do policijskog vozila, cijeli taj dio naselja bio je u potpunom mraku. U Centralni zatvor odvela ga je kolona od osam policijskih automobila.

Uhićenje Veselina Šljivančanina izveli su pripadnici specijalne antiterorstičke policijske jedinice po nalogu okružnog suda. Hapšenje je ometalo oko tisuću građana, među kojima su najbrojniji bili članovi Odbora za zaštitu Veselina Šljibvančanina, te navijači nogometnog kluba Rad, koji su prvi isprovocirali sukob s policijom bacajući suzavac i kamenje. Policija je odgovorila suzavcem, a prvi ozbiljniji sukob dogodio se oko 22 sata. Prosvjednici su bili potisnuti, a nakon toga su demolirali nekoliko policijskih i privatnih automobila, zapalili kontejnere i razbili mnoga stakla na zgradi. Nekoliko je policajaca povrijeđeno, a sukobi su se nastavili i nakon odvođenja Šljivančanina u zatvor.

Cijela akcija uhićenja trajala je prilično dugo, jer se Šljivančanin nalazio u stanu s blindiranim vratima. Prema priopćenju, s njime u stanu nalazila se njegova kćer i jedna rođakinja. Kako je optuženik u više navrata izjavljivao da se neće živ predati Tribunalu, postojala je bojazan da će aktivirati eksploziv, međutim, kako je priopćeno, tijekom uhićenja Veselin Šljivančanin nije pružao otpor.

XS
SM
MD
LG