Linkovi

Powell o Kubi (13/6/03) - 2003-06-13


Kubanski brutalni komunistički diktator Fidel Castro održava ugnjetavački sustav koji kubanskom narodu uskraćuje i sredstva za život i slobodu. Castrov režim progoni disidente i aktiviste za ljudska prava. Stotine političkih zatvorenika čame u kubanskim zatvorima. Neovisne novinare se zlostavlja i zastrašuje.

Posljednjih mjeseci, Castro je pojačao svoju represiju. U najzloglasnijem činu političke represije u Latinskoj Americi u posljednjem desetljeću, najmanje 75 Kubanaca je osuđeno, - na suđenjima koja su to bila samo nominalno -, zato što su tražili poštivanje temeljnjih prava. Među zatvorenima su novinari, ekonomisti i politički aktivisti.

Svijet postaje sve zgranutiji Castrovom taktikom. Europska Unija je nedavno uvela čitav niz diplomatskih mjera protiv Kube. Unija je najavila da poduzima te korake nakon "žaljenja vrijednih poteza kubanskih vlasti kojima je cilj bio ne samo kršenje temeljnih sloboda u Kubi, nego i lišavanje civila i njihovog najtemeljnijeg ljudskog prava, onog na sam život."

Sjedinjene Države traže da zapadna hemisfera u zajedničkoj akciji poradi na miroljubivoj promjeni u Kubi. Obraćajući se Organizaciji američkih država, američki državni tajnik Colin Powell je zatražio podršku Latinske Amerike za zatvorene kubanske disidente.

"Među-američka povelja demokracije proglašava da svi narodi američkih kontinenata imaju pravo na demokraciju. Ona ne kaže da svi narodi osim Kubanaca imaju pravo na demokraciju. Moja vlada željno čeka da zajedno sa svojim partnerima u Organizaciji američkih država nađe načine kako bi ubrzala neumitnu demokratsku tranziciju u Kubi," rekao je gospodin Powell.

Sjedinjene Države će nastaviti vršiti pritisak na Castrov komunistički režim u cilju temeljnih promjena. Kao što je rekao američki državni tajnik Colin Powell, "Ako nas je vlastito iskustvo u posljednjih četvrt stoljeća, na ovoj hemisferi, i u čitavom svijetu, ičemu naučilo, onda je to činjenica da diktature ne mogu odoljeti sili slobode."

XS
SM
MD
LG