Linkovi

'Ana Frank, pisac - jedna nedovršena priča' (14/6/03) - 2003-06-13


U Memorijalnom muzeju Holokausta, u Washingtonu, postavljena je izložba "Ana Frank, pisac - jedna nedovršena priča".

Izloženi su originalni rukopisi 15-godišnje djevojčice čiji dnevnik, već više od pedeset godina - pogotovo za mlade Amerikance - predstavlja prvi uvod u grozote povijesti, ali i neuništivost ljudskog duha.

Obitelj Ane Frank prebjegla je iz Njemačke u Nizozemsku nakon što su na vlast došli nacisti. Kao Židovi, Frankovi su se za vrijeme drugog svjetskog rata nekoliko godina krili u Amsterdamu, sve dok u kolovozu 1944. godine njihovo skrovište nije izdano, a obitelj deportirana u koncetracione logore u Poljskoj i Njemačkoj. Ana Frank je umrla od tifusa u koncentracionom logoru Bergen Belsen, u ožujku 1945. godine.

Izložba u Memorijalnom muzeju Holocausta otvorena je prije nekoliko dana, 11. lipnja, na 74. rođendan Ane Frank. Izloženi eksponati - bilježnice s prvim literarnim pokušajima Ane Frank, opažanjima o životu u tajnom skrovištu, o ratu, ali i misli Ane Frank o nekim "lakšim temama" poput života prijeratnih popularnih glumaca i britanske kraljevske obitelji - prvi su put izloženi izvan Nizozemske, izvan Muzeja Ane Frank u Amsterdamu.

Kako piše Washington Post, "izložba je posveta piscu u nastajanju." Kao i u "Dnevniku Ane Frank", prevedenom u gotovo svim zemljama svijeta, očito je da je Ana Frank bila "ne samo inteligentna i duhovita mlada djevojka, s izvrsnim darom opažanja, već i vrlo ambiciozna autorica, koja je već razmišljala o objavljivanju svojih tekstova, nakon što prođe rat. S protokom vremena" - piše Washington Post - "vidljiv je napredak u pisanju, a pogotovo napor pisca da se, na osobnoj razini, bez gubljenja optimizma i vjere u ljude, nosi s teškom situacijom u kojoj se našla."

XS
SM
MD
LG