Linkovi

Najstariji Concorde došao u muzej u Washingtonu (13/6/03) - 2003-06-13


Nadzvučni putnički mlažnjak Concorde kompanije Air France obavio je svoje posljenje putovanje preko Atlantskog oceana, sletjevši na međunarodni aerodrom Dulles, pokraj Washingtona.

Riječ je o najstarijem od pet mlažnjaka koliko ih ima ovaj avioprijevoznik, koji će svoj novi dom pronaći u okviru Muzeja Smithsonian, odnosno Nacionalnog muzeja za zrakoplovstvo i svemirska istraživanja. U ovom muzeju, - inače, najposjećenijem muzeju u svijetu -, raširenih ruku je dočekan zrakoplov koji je desetljećima plijenio maštu čitavog svijeta. On će biti izložen u novom izložbenom hangaru, koji Nacionalni muzej za zrakoplovstvo i svemirska istraživanja gradi u blizini Međunarodne zračne luke Dulles.

Vitki i luksuzni Concorde letio je brzinom više od dva puta bržom od zvuka, na visini i do 18 tisuća metara. Putovanje Concordeom bilo je dva puta brže nego s ostalim putničkim zrakoplovima.

Air France je, nakon 27 godina, okončao komercijalne letove ovim zrakoplovima prošli mjesec, dok će British Airways, jedina druga kompanija koja ima Concorde, to učiniti krajem listopada ove godine. Obje kompanije su priopćile da je održavanje ostarjele flote Concordea postalo preskupo.

XS
SM
MD
LG