Linkovi

Američki inspektori skoro u stranim lukama (12/6/03) - 2003-06-12


New York Times na naslovnici donosi tekst o tome da će Sjedinjene Države uskoro poslati svoje inspektore u određeni broj muslimanskih zemalja kako bi nadgledali veće luke. Inspektori će biti poslani i u neke druge strateški važne luke iz kojih kontejnerski teret stiže u Sjedinjene Države. Cilj ovih operacija bit će da se spriječi pokušaj terorista da u Ameriku unesu biološko, kemijsko ili nuklearno oružje. Inspektori će biti opremljeni uređajima za mjerenje radijacije, kemijskim detektorima i drugom opremom koja može pregledati potencijalno opasne kontejnere prije negoli se oni ukrcaju na brodove za Sjedinjene Države. Prema obavještajnim podacima – piše New York Times – al-Qaida je koristila teretne borodove za prijevoz konvencionalnog oružja u prošlosti, uključujući i eksploziv koji je korišten u napadima na američka veleposlanstva u istočnoj Africi 1998. godine. Minstarstvo domovinske sigurnosti namjerava prvo svoje inspektore uputiti u Dubai, Maleziju, Tursku i druge zemlje s većinskim muslimanskim stanovništvom.

Na zapadnoj američkoj obali Los Angeles Times piše o američkom gospodarstvu, ističući da je u travnju i svibnju – nakon okončanja rata u Iraku - ekonomija pokazala određeni napredak, ali da je poslovna aktivnost i povjerenje kupaca još uvijek na relativno niskoj razini. Prema izvješću za travanj i svibanj američke Središnje banke, kaže se da ni u jednoj regiji nije došlo do pogoršanja ekonomske situacije, a u nekima – kao što gradovi Dallas, Kansas City, New York i Minneapolis – došlo je do pojačavanja gospodarskih aktivnosti. Po pisanju Los Angeles Timesa, Središnja banka će još jednom smanjiti kamatnu stopu kako bi osnažila dosad anemični i povremeni gospodarski oporavak. A svakako vedre vijesti dolaze od proizvođača napredne informacijske tehnologije koji svi redom prijavljuju rekordni promet i planiraju proširenje poslovnih aktivnosti.

I današnji Chicago Tribune piše o jednoj uvjetno rečenoj ekonomskoj temi. Naime najveći svjetski lanac robnih kuća Wal Mart započinje s jednom novom uslužnom djaltnošću – iznajmljivanje DVD-ova putem pošte. Mušterije jednostavno naruče DVD sa željenim filmom putem Interneta, Wal Mart ga poštom dostavi za dva dana, potom ga pogledate i stavite u preplaćenu kovertu i bacite u poštu. Ta će aktivnost predstavljati izravnu konkurenciju tvrtki Netflix, koja je dosad bila jedina za iznajmljivanje filmova putem pošte. U Wal Martu smatraju da su im poslovni izgledi u ovoj djelatnosti dobri, a to temelje i dijelom na tomu što je znatno povećana prodaja DVD uređaja na kojima se takvi filmovi mogu gledati. Netflix koji zasad ima preko milijun korisnika, kaže da će Wal Martu biti prilično teško da dostigne tu razinu. Kako piše Chicago Tribune, Wal Mart će filmove distribuirati radi bržeg slanja iz šest centara razmještenih po cijeloj zemlji.

XS
SM
MD
LG