Linkovi

Umro Gregory Peck (13/6/03) - 2003-06-12


Velikan Hollywooda Gregory Peck umro je u dobi od 87 godina. Prema riječima njegovog glasnogovornika, legendarni je glumac preminuo noćas.

Gregory Peck rođen je u La Jolli u Californiji 1916. Tijekom svoje duge i bogate filmske karijere, bio je oličenje visokog, zgodnog tamnokosog glavnog glumca. Za razliku od mnogih drugih glumaca, nije se vezao uz niti jedan holivudski studio, te je s lakoćom mijenjao žanrove, uspješno se pojavljujući u dramama, komedijama, vesternima, epopejama i akcijskim filmovima.

Glumom se počeo baviti dok je studirao medicinu na sveučilištu Berkeley u Californiji. 1942. debitirao je na Broadwayu u drami «The Morning Star», a ubrzo nakon toga otputio se u Hollywood. Prvi film – «Days of Glory» snimio je 1944, a već za sljedeći «Keys of the Kingdom» nominiran je za Oskara. Tijekom karijere duge četiri desetljeća, radio je s najboljim holivudskim redateljima, uključujući Hitchkoka, Kazana, Hustona, Wylera, Forda i Scorceseja. Ostat će zapamćen po nizu odličnih uloga u filmovima poput «Mobya Dicka», «Točno u podne», «Dječaci iz Brazila» i «Kako ubiti pticu rugalicu», za koji je 1962. dobio Oskara.

XS
SM
MD
LG