Linkovi

SAD o ICC-u: Pokušavamo pronaći praktična rješenja (12/6/03) - 2003-06-12


Sjedinjene Države pokušavaju surađivati sa svojim prijateljima u pronalaženju praktičnih rješenja za Međunarodni kazneni sud i istodobno zaštititi interese svih drugih – izjavio je glasnogovornik State Departmenta Philip Reeker koji je naglasio da je američka vlada vrlo jasna u razgovorima s Europljanima i diljem svijeta o Članku 98.

“Sjedinjene Države ne pokušavaju sabotirati Međunarodni kaznani sud, nego žele zaštiti integritet međunarodnih mirovnih nastojanja” – naglasio je gospodin Reeker te istaknuo da Washington poštuje prava drugih zemalja da potpišu Rimski statut o osnivanju Međunarodnog kaznenog suda, ali je od drugih, isto tako, zatraženo da poštuju pravo Sjedinjenih Država da to ne učine. Glasnogovornik Državnog tajništva je to rekao u odgovoru na novinsko izvješće prema kojem su Sjedinjene Države upozorile Europsku uniju da se ne miješa u pregovore koje Washington vodi u svijetu o bilateralnim sporazumima vezanim za izuzeće američkih vojnika iz nadležnosti Međunarodnog kaznenog suda.

"Hrvatska neće potpisati sporazum sa Sjedinjenjim Državama o neizručenju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu" – izjavio je zamjenik hrvatskog ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović.

Gospodin je Šimonović ovo izjavio nakon razgovora koji su danas u hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova vođeni s petočlanim američkim izaslanstvom na čelu s veleposlanicom Marisom Lino.

XS
SM
MD
LG