Linkovi

Hrvatskom privatnom sektoru još 30 milijuna eura razvojnih zajmova (13/6/03) - 2003-06-12


Odlukom razvojne banke EU, privatnom sektoru u Hrvatskoj odobreno je još 30 milijuna eura kredita za takozvane investicije male i srednje veličine u industriji, uslugama, infrastrukturi, obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti. Europska investicijska banka objavila je u četvrtak dodjelu 20 milijuna eura razvojnih sredstava koja će se raspodijeliti preko Raifeisenbank Austrija d.d. Zagreb i još deset milijuna eura za investiranje preko Raiffeisen Leasing D.o.o. Zagreb. Obje banke su u samome vrhu banaka u Hrvatskoj.

Razvojna banka EU investirat će u razdoblju od 2000. do 2007. godine u zemlje jugoistočne Europe 92,8 milijardi eura. Riječ je o izuzetno povoljnim kreditima s niskim, simboličnim kamatama i dugim rokom odgode početka vraćanja. EIB je do sada u razvoj male privrede i privatnog sektora u Hrvatskoj uložila 76 milijuna eura - što je, usporedbe radi, 14 milijuna eura viši iznos od ovogodišnje Unijine pomoći Hrvatskoj iz programa CARDS. Prošle godine je, nadalje, izdvojila 130 milijuna eura za prometnu infrastrukturu.

Ovim se investicijama ostvaruju ciljevi politike Europske unije, u ovom slučaju gospodarskog oporavka i bržeg priključivanja Europi, kaže se u priopćenju iz Luxembourga, gdje je Bančino sjedište.

XS
SM
MD
LG