Linkovi

OPEC za sada ne mijenja proizvodnu kvotu (12/6/03) - 2003-06-11


Organizacija zemalja izvoznica nafte OPEC odlučila je ne mijenjati proizvodnu kvotu najmanje do kraja idućeg mjeseca. Predstavnici 11 zemalja izvonica nafte sastat će se ponovno 31. srpnja kako bi odlučili hoće li povratak Iraka na svjetsko tržište osigurati dovoljno nafte da bi se smanjila proizvodnja. Predsjednik OPEC-a Abdullah bin Hamad al-Attiyah izjavio je na sastanku naftnog kartela u Kataru da bi se zemlje članice trebale za sada pridržavati postojećih kvota. OPEC-ova gornja granica proizvodnje iznosi trenutno 25,4 milijuna barela nafte dnevno, no neke zemlje članice proizvode više nego što je predviđeno kvotama.

***

Najnoviji podaci pokazuju da je prošlog tjedna za šest posto smanjen broj Amerikanaca koji su zatražili kredit za kupnju kuće ili stana, iako su kamatne stope rekodrno niske. Tjedan prije toga potraživanja za stambenim kreditima bila su rekordno visoka. Kamata za stamebni kredit u Sjedinjenim Državama pala na 5.6 posto, što je najniža razina od 1990.godine.

***

Predsjednik Europske Središnje banke – Wim Duisenburg - kaže ne zna hoće li banka posegnuti za novim smanjenjem kamatnih stopa, odnosno ima li uopće prostora za takav potez. Ova izjava u potpunoj je suprotnosti s njegovom prošlotjednom izjavom kada je rekao da Europska središnja banka još uvijek može sebi dopustiti novo smanjenje kamata, ukoliko to bude potrebno.

XS
SM
MD
LG