Linkovi

Jovica Stanišić se predao haaškom Tribunalu (11/6/03) - 2003-06-11


Jovica Stanišić, svojevemeno moćni šef srpske služe državne sigurnosti, predao se haaškome Tribunalu za ratne zločine.

Glavni Miloševićev «sigurnjak», moćni i utjecajni šef službe državne sigurnosti dobrovoljno se predao haaškom Tribunalu za ratne zločine u srijedu, doletjevši u Haag zrakoplovom iz Beograda. Stanišićev je odlazak odložen radi hitne operacije no čim se oporavio od kirurške intervencije Stanišić je promijenio adresu, računajući, uzmeđu ostaloga i na bolje uvjete liječenja i oporavka od onih u beogradskom zatvoru.

Stanišićevo se ime u haaškoj sudnici počelo intenzivno, gotovo svakodnevno spominjati za suđenja Miloševiću po «hrvatskom» dijelu optužnice. Svjedoci su osvjetljavali ključnu ulogu šefa državne sigurnosti u organiziranju i provedbi specijalnih vojnih i obavještajnih akcija. Optužnica koju dijeli sa Frenkijem Simatovićem zapravo je zaokružena iskazima svjedoka potvrdivši ujedno da osobe spomenute u Miloševićevoj optužnici kao sudionici «zajedničkog kriminalnog pothvata» prije ili kasnije dobivaju vlastite optužnice.

Stanišića i Simatovića optužnica tereti za, citiram, «planiranje, naređivanje, provedbu ili izvršenje drugim načinima planiranja, pripremanja ili provedbe progona Hrvata, bosanskih Muslimana, bosanskih Hrvata i ostalih ne-Srba u takozvanoj SAO krajina i SAO Slavonija, Baranja i zapadni Srijem kao i nekim općinama u Bosni i Hercegovini». Specijalci službe državne sigurnosti sudjelovale su samostalno ili u suradnji s JNA i/ili paramilitarcima u raširenom nasilju nad ne-srpskim stanovništvom sa ciljeme etničkog čišćenja prostora buduće sve-srpske države. Stanišićeva optužnica sadrži četiri točke zločina protiv čovječnosti koji uključuju zlodjela u rasponu od ubojstva, preko progona do nasilnog preseljenja i jednu točku povrede prava i običaja rata.

Stanišić je samostalno ili u suradnji sa Simatovićem ili drugim članovima «zajedničkog kriminalnog pothvata», kaže optužnica, slao specijalne jedinice s posebnim zadacima, osiguravao urednu dostavu naoružanja, opreme i financijske pomoći te uvježbavao «krajiške» postrojbe. Specijalne su jedinice državne sigurnosti sudjelovale u zločinima u Hrvatskoj i BiH počinjenim od kolovoza 1991. do prosinca 1995. godine.

XS
SM
MD
LG