Linkovi

Al-Qaida najozbiljnija i najizravnija teroristička prijetnja SAD (11/6/03) - 2003-06-11


U siječnju predsjednik Bush je objavio da Amerika pobjeđuje u ratu protiv terorizma. Međutim, jedno izvješće američke vlade ukazuje na veliku mogućnost da će teroristička mreža al-Qaida napasti Sjedinjene Države u sljedeće dvije godine s kemijskim, biološkim ili nuklearnim oružjem.

Nazivajući al-Qaidu najozbiljnijom i najizravnijom terorističkom prijetnjom Sjedinjenim Državama, ovo izvješće, podnijeto Ujedinjenim narodima, upozorava na velike izglede da će uspavane ćelije al-Qaide u zemlji napasti s oružjima masovnog uništavanja tijekom sljedeće dvije godine. Po tom izvješću, Središnji ured za istrage FBI otkrio je rasprostranjenu nazočnost militantnih islamista u Sjedinjenim Državama od koji možda i nekoliko stotina ima veze s ovom terorističkom mrežom. Američki dužnosnici su priopćili da znaju za pokušaje al-Qaide da nabavi nuklearnu ili radiološku bombu iz dokumenata otkrivenih u logorima u Afganistanu.

Andy Oppenheimer je stručnjak za ovakva oružja pri grupaciju Jane's Information u Londonu. "Gledajući na njihove općenite kapacitete, apsolutno nije izvan njihova dosega da nabave takve materijale".

Stručnjaci za terorizam ističu da al-Qaida ima naviku planirati napade godinama unaprijed. Prošlo je skoro dvije godine otkako se ovu mrežu optužuje za napade na Svjetski trgovinski centar u New Yorku i Pentagon. U spomenutom izvješću upozorava se da bi sad al-Qaida mogla planirati neki novi spektakularni napad koji bi bio usredotočen na neke trgovinske centre, supermarkete ili centre za rekreaciju.

XS
SM
MD
LG