Linkovi

Neprijatelji mira na Bliskom istoku (11/6/03) - 2003-06-11


Neprijatelji mira su ponovno izveli napad. Osmog ovog mjeseca, palestinski teroristi prerušeni u izraelske vojnike napali su kontrolnu točku na granici koja razdvaja Gazu i Izrael. Četiri izraelska vojnika su pritom ubijena. Nešto kasnije, istog dana, još jedan, odnosno peti izraelski vojnik ubijen je u jednom od dva napada izvršena u Hebronu.

Tri terorističke grupe – Hamas, Palestinski islamski jihad i Brigade mučenika al-Aqse – izdale su zajedničko priopćenje u kojem preuzimaju odgovornost za napad u Gazi. Sve tri grupe već odavno obijaju svako nastojanje da se dodje do miroljubivog rješenja izmedju Izraelacai Palestinaca.

Terorističke napade je osudio premijer palestinskih vlasti Mahmoud Abbas. On se prošli tjedan susreo s izraelskim premijerom Arielom Sharonom i američkim predsjednikom Georgeom Bushom. Terorističke metode, rekao je tada gospodin Abbas “nisu u skladu s našim vjerskim i moralnim tradicijama te predstavljaju opasnu zapreku za stvaranje neovisne, suverene države koju tražimo.”

Evo što je predsjednik Bush rekao o teroristima: "Smatram da ljudi već bolesni od njega. Prosječni Palestinci moraju shvatiti da će se njihov život unaprijediti uz viziju premijera Abbasa. Arapski susjedi pak shvaćaju da će nasilje voditi samo prema bijedi i gubljenju nade".

Gospodin Bush je rekao da je ključno “boriti se protiv terorističkih napada kako bi mogla nastati miroljubiva palestinska država". On je dodao da će posebna američka diplomatska ekipa uskoro doći na teren na srednji istok. "Držati ljude odgovornima i jačati premijera Abbasa tako da može ispuniti svoje obećanje – obećanje koje mi je dao ne samo osobno, već obećanje koje dao i izraelskim dužnosnicima".

To obećanje, dodao je predsjednik Bush, je da “će se boriti protiv onih elementata ... koji žele iskoristiti nasilje kako bi uništili ... nade palestinskog naroda".

XS
SM
MD
LG